За десети път тази година се проведе най-голямото изложение за селскостопанска техника в страната - БАТА АГРО 2017. Акцент бе поставен върху сектор „Животновъдство“, като над 20 фирми от цялата страна заеха площ от над 1000 кв. метра.

 

 
Посетителите на изложението имаха възможност да разгледат оборудване за животновъдни ферми, мобилни халета, електропастири, хранилки, поилки, делители, фиксатори за доене, ветеринарно- медицински инструменти. 
 
Също така бяха представени фуражни добавки за животните, както и други продукти за земеделието – почвени подобрители, биостимуланти, фуражораздаващи смесителни ремаркета.
 
 
На изложението можеше да се види и тест за увеличаване на репродуктивността на кравите. Тестът представлява имунохроматографски метод, с който може да се установи кой е най-точният момент за осеменяване на кравите. 
 
След като се установи моментът и кравите бъдат осеменени, на 27-ия ден може да се определят всички небременни крави. Тестът дава още една информация – кога е възможно да се повтори осеменяването. 
 
Беше представен и специален тест за откриване на кетотела в кръвта. С него може да се определя завишеното ниво на тези кетотела, които водят до китозната болест. Чрез теста е възможно да се контролира хранителната дажба на животните.  
 
 
Другият презентиран тест беше за контрол на субклиничния мастит, което също е една добра превенция срещу  маститната болест.
 
Посетителите имаха възможност да разгледат и филтър, с който може да се реши проблемът със соматичните клетки. Самият филтриращ елемент намалява соматичните клетки до 60%, а оттам намалява и бактериите наполовина, защото те не се движат в свободно състояние в млякото, а са закачени за соматични клетки, косми и други боклуци в млякото.
 
 
Специалните ръкавни филтри, които бяха изложени, заместват хартиените чорапи и тензуха, които се използват за пречистване на млякото. Чрез тях то се пречиства  напълно от фини замърсители, които досега са убягвали, защото хартиеният чорап се накъсва, разширява се и пропуска цялата мръсотия, докато ръкавният филтър е здрав и е с около 20 микрона дебелина.
 
Много добро решение за всеки фермер, който преработва мляко, е машина, която чрез спрей има възможност да извършва пълна дезинфекция на помещението. Машината превръща дезинфектанта  в газообразна суха мъгла – няма мокрене и достига навсякъде.