Агнетата-близнаци обикновено са радост за всеки стопанин, но може да се окажат и сериозен проблем, ако майката не може да обезпечи пълноценното им хранене.

Агнилната кампания: В Северозапада повечето новородени са женски

"Една от овцете в стадото ми ражда за втора година и този път ме зарадва с близначета. Оказа се обаче, че случилото се не е само радостен момент, а и проблем. Млякото й май не стига и за двете новородени и според мен остават недохранени. А направих всичко, както е по учебник – около вимето е остригано и почистено, сам лично изцърках първите струйки мляко от каналчетата, подадох ги да забозаят веднага коластра и ги отделих от другите. Ще трябва сега да направя нещо, защото така хем мъча нея, хем мъча тях вече цяла седмица", разказва стопанинът Димитър Иванов.

Той знае, че е още много рано за дохранване с концентрирана храна. Идеята му е да подава едното агне към друга овца от стадото, която има повече мляко.

"Захранването с коластра по принцип е задължително само през първите 4-5 дни и не е грешно след този период агнетата да се дохранват с млякото на друга овца. До десетия ден това трябва да се прави обаче 5 пъти на ден, т.е. толкова пъти, колкото трябва да бозаят. До навършване на месец храненията се намаляват до 4, а след това вече са по 3. Паралелно с това обаче започва и захранването с твърди храни – от десетия ден с концентрирана храна, а от 15-ия започва и приучаване на малките да се хранят със сено", обясни ветеринарят д-р Цветан Ценов.

Според него най-добре е, ако има възможност само едното агне да се подава на друга майка, която е изгубила своето, или да се дохранва с биберон.

Правилното приучаване към концентрирана храна обаче трябва да се прави също по точна схема. Първите дни след десетия се дават около 20 до 30 грама специална смеска, овесена ярма или смес от смлени равни количества царевица, ечемик и трици. До края на първия месец количеството трябва да стигне до 70-80 грама, през втория - до 200, и с още 50 до 100 грама повече през третия и четвъртия.

Препоръчително е приучаването към сено да се започне от люцерново, но ако няма такава възможност, може да се ползва и по-меко ливадно. Важно е обаче да не се греши в дажбите. От 15-ия ден нататък на агънцата се полагат по 20-30 грама, които до навършване на едномесечна възраст трябва да стигне до 70-80. Постепенно до края на месеца обаче младото животно вече трябва да получава по 200 грама.