Преизчисляване на ставките за съществуващите дейности по мярката за “Хуманно отношение” и съответно тяхно увеличение. Това е едно от предложенията, които земеделското министерство е дало на животновъдния бранш на среща, продължила до късно вечерта на 24 януари, научи Агри.БГ.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

От министерството готвят и още промени и новости, които ще засегнат животновъди в периода 2023-2027 г. на Общата селскостопанска политика (ОСП).

“Друго предложение от МЗм бе пасищата в Натура 2000 да влязат в мярката за пасторализъм - „Традиционни практики за сезонна паша на животните”, както и рестарт на мярка ”Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност (ВПС)” за 2023-2027, като има предложение на всяко 50-о животно да бъде поставен GPS предавател”, съобщи Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), в социалните мрежи.

Предложени са и промени в мярката за хуманно отношение. Предвижда се създаването на нова дейност по мярката в новата ОСП, като тя е “Намаляване на употребата на антимикробни средства в животновъдството”.

“Голяма част от тези предложения са дадени от НОКА. Да се надяваме, че след определяне на бюджета по схемите, дефицитът в ставките за българските животновъди ще бъде наваксан!”, коментира Караколев.

Стопаните очакват и позицията на земеделското министерство относно предложения нов осигурителен праг от Министерството на финансите.

“Според нас това увеличаване ще засегне основно малките и дребни земеделски производители, които пък се явяват в топ приоритетите на управляващите. Предлагаме това увеличение, което е необходимо, да стане плавно в рамките на следващите 2-3 години”, категоричен е Симеон Караколев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg