Бързина, безупречна прецизност и универсалност. Това са отличителните качества на семейството сеялки Maestro на немската компания HORSCH – лидер в производството на земеделски машини на европейския и световен пазар. 

Тези сеялки се отличават с прецизна изработка дори и в най-малкия детайл, висока производителност и възможността за работа при всякакви условия. 
В продуктовата линия сеялки Maestro се предлагат от 6 до 36 реда, което ги прави идеални за всяко стопанство. Дори и най-големите представители впечатляват със своите компактни размери при транспорт, където транспортната ширина не превишава 3 метра, а височината – 4 метра.
 
Универсален спектър на приложение 

Сеялките са подходящи както за сеитба след оран, така и за сеитба върху мулч и за директна сеитба. Те се произвеждат в прикачен и навесен вариант и могат да се комбинират и с преден бункер.

Един дозатор за различни култури 

Благодарение на уникалната им дозираща система е възможна сеитбата на царевица, слънчоглед, захарно цвекло, сорго, рапица, соя и други видове бобови култури. 

Като истински иноватори в индустрията, HORSCH предлагат и две уникални дозиращи системи за точна сеитба с електрическо задвижване – AirVac и AirSpeed.

Едната (AirVac) е посредством вакуум, а втората (AirSpeed) – чрез техниката „изстрелване“ на семето. В един компактен агрегат са поместени система за разделяне на семената, двигател, скоростна кутия и лагеруване. 

Боравенето с дозаторите е изключително лесно, като не е необходимо регулиране на чистачите. А бързото пренастройване и лесната смяна на износващите се части без инструменти спомагат за оптимизиране на работния процес. 

Висока производителност

Високите работни скорости до 12 км/ч при дозатори AirVac и до 15 км/ч при дозаторите AirSpeed и големите бункери осигуряват възможността за постигане на по-висока производителност и ускорени процеси на работа. 

На разположение на земеделците са следните видове бункери за тор и семена: 
1. Main Tank Supply System (MTS) - Голям двоен бункер за тор и големи количества посевен материал (царевица, соя и др.). Системата MTS  осъществява непрекъснат поток от семена от бункера към дозатора. От логистична гледна точка двойният бункер е подходящ за пълнене от големи опаковки. 
2. Единичен бункер за тор и кутии за семена по 70 литра, поместени върху сеещите секции с херметичен капак и удобна височина за зареждане с голям отвор. 
3. Кутии за семена по 70 литра при навесни сеялки – опционално с преден бункер за тор.

 

Автоматично регулиране на натиска

Поддържането на еднаквата  дълбочина на сеитба е не по-малко важно, от поддържането на точното разстоянието между семената. Сериозен проблем при сеитба на редови култури представлява засяването на семената не на еднаква дълбочина. 

Една от причините за това са различните условия  в почвата  на един блок. Има участъци, които са по-леки, други преуплътнени от тежките машини, трети каменисти и пр. За да се засеят семената на еднаква дълбочина е необходима промяна на натиска върху секциите според променящите се почвени условия. Ето защо HORSCH разработва системата AutoForce за автоматично регулиране на натиска

Посредством датчици, позиционирани на опорните колела, системата получава информация за съпротивлението на почвата, като автоматично, чрез хидравличен цилиндър и предварително зададени стойности, коригира натиска върху сеещите секции.  Така, независимо от различията в структурата на почвата на полето, дълбочината на сеитба остава еднаква – съществено условие за добър добив!

Система ContourFarming

Тази система успешно решава проблема при сеитба в края на блока. С оглед на голямата работна ширина на моделите сеялки Maestro SV/SX, при завой възниква момент, когато има изпреварващо и изоставащо крило. В това време нормата на сеитба на вътрешните секции е увеличена, а на крайните секции занижена. За да се избегне такава ситуация, на сеялките Maestro SV/SX може да се постави система CountourFarming, която автоматично регулира нормата на сеитба при завиване и разпределянето на семената в реда остава неизменно по цялата работна ширина на машината.

Система SectionControl

Всички сеялки Maestro са адаптирани за работа по системата ISOBUS. Това дава широки възможности за използването на различни видове навигационни системи, внедряването на системи на прецизно земеделие и дори следене на работата на сеялката в реално време от компютър или преносимо устройство. 
Функцията ISOBUS SectionControl позволява автоматично управление на всяка секция. С GPS се установява актуалната позиция, която показва границите на блока, позициите за обръщане и участъци които се препокриват, което води до автоматично изключване на отделни секции или на цялата машината. 
Тази опция пести семена и тор и повишава производителността при разнородни условия (нощ и ден, мъгла). 

HorschConnect

На разположение на клиентите е също така и интелигентната система HorschConnect.

Чрез интегрирани WLAN и GPS модем, хардуерното решение SmartCan свързва клиентската машината с Интернет или смартфон. Вградена карта памет гарантира запазване на данните в случай, че няма Интернет покритие. Визуализирането на данните на машината и документация се извършва на telematics.horsch.com

Чрез приложението HORSCH MobileControl клиентите могат да осъществяват калибриране и тест на редовете със своя смартфон.

Гъвкавост

Сеялките HORSCH предлагат изключителна гъвкавост по отношение на оборудване и параметри. Стандартното, както и допълнителното оборудване се адаптират индивидуално според нуждите на клиентите.

За контрол на дълбочината и за да се предотврати разместването на семената се предлагат различни притъпкващи колела в зависимост от почвените условия: стандартни гумени колела с 25 мм ширина за всякакви условия, гумени колела с 50 мм ширина за леки почви, колела с шипове за леки и средни почви, както и палцови колела, подходящи за тежки почви.

В допълнение към прецизното полагане на семената, доброто дозиране и позициониране на тора и други агенти за растителна защита близо до семената по време на сеитба, позволява да се повиши ефективността и да се постигне икономия на ресурси. Сеещите агрегати при сеялките Maestro могат да бъдат оборудвани с еднодисков или двудисков торовнасящ ботуш.

Еднодисковият ботуш за тор е с независимо окачване чрез паралелограм или вал. На колелата за водене по дълбочина могат да бъдат настроени три степени за дълбочината на полагане на тора (50, 70, 90 мм). Спокойният ход и намаленото съпротивление при навлизане в тежки почви са гарантирани от собствено колело за водене в дълбочина. Тук деактивирането става лесно чрез повдигане. 

При сеялките Maestro, оборудвани с дозираща система AirVac, е възможно оборудване и с двудисков торовнасящ ботуш с окачване към фланцова плоча. Воденето в дълбочина и пружинното окачване се осъществява чрез сеещите секции (от 3 до 5 см по-дълбоко от дълбочината на сеитба).  

Опционално се предлага и устройство за микрогранулат, с което може да се разпръсква допълнително гранулат, например пестициди или тор. В зависимост от оборудването и настройката гранулатът може да се полага заедно със семената в браздата или на повърхността зад притъпкващите колела.

За по-широко разпределение гранулатът може да се отклонява по отражателна ламарина. Устройството се състои от напорен резервоар, един дозатор с дозиращ шнек и електрическо задвижване. 

Високо ниво на сигурност

Всички компоненти на сеялките на HORSCH се отличават с голяма здравина, което осигурява по-дълъг експлоатационен срок на машините. 

Сеялките разполагат с широки гуми, което щади почвата и предпазва от преуплътняване. Като опция се предлагат и двойни гуми, за да върви браздата на семето между гумите. 

Продуктовите специалисти на АГРОТРОН-М, официален представител на HORSCH за България, ще Ви очакват от 9 до 13-и март на АГРА 2022, палата 3, за да Ви покажат на живо и предоставят детайлна информация относно различните модели сеялки Maestro и други продуктови иновации в селскостопанската техника и да Ви консултират в избора на най-подходящата техника за Вашето стопанство.

За повече информация се свържете с АГРОТРОН-М - официален представител на HORSCH за България. : +359 601 67 138; +359 892 494 242; [email protected], www.agrotron.bg