Разкриха огнище на псевдочума по птиците в кърджалийското село Рудина, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали Георги Грозев. По думите му заболяването е било регистрирано вчера, а  днес са излезнали резултатите от взетите проби.
 
Всички птици в селото са умъртвени по хуманен начин. Утре предстои дезинфекция на населеното място и ваксинация на домашните животни в 3 километровата зона около огнището, съобщи Дарик.
 
Фермер.БГ припомня, че в началото на този месец беше констатирано огнище на Нюкясълска болест по птиците в кърджалийското село Ненково. То беше овладяно бързо от властите  след като бяха унищожени 300 домашни птици като мярка за ограничаване на заразата. В трикилометровата зона бе извършена повсеместна ваксинация на домашните птици и наблюдение на десеткилометровата зона. Най-вероятният причинител на заразата бе от дива водоплаваща птица. 
 
От Агенцията уотичниха, че псевдочумата /нюкясълска болест/ е остро вирусно заболяване по птиците със септицемично-токсичен характер по домашните и дивите птици, главно кокошките и по-рядко пуйките, фазаните и токачките. Протича като епизоотия в акутна или субакутна клинична проява. Причинява значителни икономически загуби в птицевъдството.