Ново огнище на нодуларен дерматит е регистрирано на територията на община Ракитово, Пазарджишко. Това съобщиха от БАБХ за Фермер.БГ. Едно животно е дала положителна проба за заразата от общо четири във ферма в село Дорково. 

 

Очаква се до края на тази седмица ваксинацията на цялата територия на България да приключи. От БАБХ припомнят, че е изключително важно стопаните да пазят животните си до 28-я ден след ваксинацията, тъй като дори и ваксинирани, говедата не са изградили имунитет срещу болестта. 

 

Фермер.БГ припомня какви са предпазните средста, които трябва да се спазват в една ферма:

 

1. Стриктно спазване на наложените ветеринарномедицински мерки и съдействие на ветеринарномедицинските власти.
 
2. Максимално възможно ограничаване на търговията и движението на животните! Всяко движение следва да бъде извършавано след преглед от ветеринарен лекар и издаване на ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване.
 
3. Недопускане на територията на фермата на нелицензирани търговци или на транспортни средства за животни, които не са почистени, дезинфекцирани и обляти с репеленти.
 
4. Осигуряване на защитни облекла за посетителите на фермата, ако не може това да бъде избегнато. Дезинфекциране на всички посетители във фермата – хора, автомобили, камиони, машини.
 
5. Редовно пръскане на животните и оборите с репеленти.
 
6. Замрежване на оборите за максимално възможно предотвратява навлизането на насекоми.
 
7. Постоянна връзка с обслужващия обекта ветеринарен лекар, както и с официалния лекар за общината, особено при поява на съмнение за заболяването.