Медоносните пчели, които са ангажирани в опрашването на културите по време на сезона на цъфтене, са изложени на опасност, свързана с пестицидите. Това сочи ново проучване на учени от университета Корнел, което анализира храната на пчелите, пише sciencedaily.com.

Пчелите избягаха

Изследователите са използвали 120 чисти пчелни колонии. Те са били поставени в близост до 30 градини с ябълки из щата Ню Йорк. След няколкодневно събиране на прашец по време на периода на цъфтене, учените са изследвали всяка пчелна пита – хранителните запаси на пчелите, натрупани от събирането на полен, за да търсят следи от пестициди.

17% от колониите пчелните пити показват наличие на изключително високо ниво на излагане на пестициди, докато при 73% е регистрирано хронично излагане.



Скот МакАрт, професор по ентомология в Корнел, казва, че пчеларите са силно притеснени по отношение на пестицидите.

Проблемът е, че не разполагаме с кой знае какви данни по темата. Опитваме се да запълним тази празнота в знанията си, за да
има по-малко мистерия и повече факти, допълва той.

Повече от 60% от откритите пестициди идват от третираните овощни градини и околните земеделски земи, които не са били пръскани по време на сезона на цъфтене на ябълките, сочи още изследването.



По думите на професора може да става дума за устойчиви инсектициди или за пръскане с пестициди преди периода на цъфтеж, като в този случай химикалите се натрупват в наблизо избуялите плевели.

Ученият допълва, че регистрира риск за пчелите, който се дължи на употребата на различни типове пестициди. Неоникотиноидите са само част от целия проблем. Те се натрупват в полена и нектара и това буди тревога.

Едно от най-сериозните ни открития е, че ред други пестициди също допринасят за заплахата над пчелите.