Обсъждането на новата ОСП отне толкова много време, че вече му изпуснахме края кой за какво се бори. Преговорите са вече на финалната права, а Португалското председателство предлага пакетна сделка за преговори, с която се опитва да търси компромисен вариант за трите дебатиращи страни – ЕК, Съвета на ЕС и ЕП. 

Обсъждането на реформата на ОСП влиза в решителна фаза

Още по-важното е, че България е изразила готовност да подкрепи този пакет, се съобщава в актуалния бюлетин за ОСП на земеделското министерство. Нека да видим в какво се изразява той, защото има любопитни числа.

Председателството предлага изискванията за активен фермер да бъдат задължителни, но като се даде достатъчно гъвкавост на държавите членки при прилагането им.

Освен термина “активен фермер” вместо “истински фермер” Председателството предложи и включване на нова дефиниция за “нов фермер”. За нея обаче да не се предвижда отделна интервенция.

Таваните, намалението на плащанията и преразпределителното плащане да бъдат доброволни за прилагане.

Тема, която особено вълнува фермерите е вътрешната конвергенция. По този въпрос председателството предлага тя да бъде в рамките на 85% от планираната единична сума през 2026 г.

Освен това схемата за дребни земеделски стопани да остане доброволна, а бюджетът за млади фермери да е в рамките на 3% от средствата за директни плащания, с интервенции и по двата стълба.

Някои държави членки, както и ЕК изразиха съмнения, че ЕП няма да бъде доволен от предложението и ще поиска повече отстъпки. 

Относно новия модел за прилагане Председателството информира, че има разминаване между позициите на Съвета и ЕП. Съветът и ЕК предлагат модел, базиран на изпълнение, докато ЕП иска двупластов модел с елементи на съответствие, за да се защити финансовият интерес на ЕС. 

Почти всички делегации подкрепят Съвета и ЕК за запазване на новия модел за прилагане на ОСП и са против предложението на ЕП за двупластова система за прилагане. 

По време на заседанието на Специалния комитет по селско стопанство на 15 март в Брюксел бяха разгледани елементи от пакета на Председателството по Хоризонталния регламент, както и по Регламента за общата организация на пазара на селскостопански продукти. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg