Потресаващото за много фермери, които отглеждат крави, евтаназиране на животните пред очите им, заради бързо разпространяващата се зараза от нодуларен дерматит, доведе и до страхове у овощарите и лозарите.

 

Репортер на Фермер.БГ научи от разговори със стопани и хора от агросектора, че в селата в регионите на Сливен, Нова Загора, Пловдив и Карлово, вече е плъзнала информацията за предстоящо разпространение на зараза с бактерията  Xylella fastidiosa.

 

"Вижте какво стана с колегите с кравите! Загиват! Очакваме и нас да смачкат", споделят разтроени, овощари от карловско село, пожелали анонимност. Според тях се подготвя атака срещу овощарството и лозарството в България, по модела на превръщането на България от производител на мляко и месни продукти - във вносител на такива ("имитации и боклуци") от Западна Европа.

[news]

Бактерията Xylella fastidiosa е много опасна непосредствена заплаха за земеделското производство у нас, особенно в Южна България. Тя напада прасковени и кайсиеви дървета, бадеми, всички сортове лозя и др. и би могла да доведе до безпрецедентни и опустошителни загуби с драматични икономически, екологични и социални последици.

 

Разпространението на бактерията става от смучещи насекоми, които я предават на растенията без никакви видими симптоми на заразяване. Насекомите, които разпространяват бактерията, имат къс периметър на полет – до 100 метра. Това означава, че възникването на заразата може да стане или с разпръскване по места или чрез трансграничната търговия с овошки, семена и посадъчен материал.

 

В България опасната бактерия е засечена за пръв път през 2002 г.в лозарството, но площите са били погрешно определени като заразени с Пирсова болест. „Непознатата досега по българските земи болест е внесена от чужбина“, обясни тогавашният директор на Института по лозарство и винарство в Плевен проф. Пенка Абрашева. За пръв път тогава българските учени започнаха изследвания на получените в института болни лози. Те стигнаха до заключението, че заболяването е дошло в Европа от САЩ, където е било регистрирано най-напред.