Председателят на Съюза на зърнопроизводители от Пловдив, Людмил Работов, беше избран наскоро и за земестник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).  

Земеделие: Кои са избраните зам.-председатели на НАЗ?

Според Работов основните интереси на зърнопроизводителите се отстояват от асоциацията, а решаването на проблемите е въпрос на диалог за намирането на работещи модели.

"Ние от Пловдивския съюз винаги сме били активни в Управителния съвет на НАЗ и ще продължим да бъдем. Принципът на работа винаги е бил следния: внасяме предложение в асоциацията, експертите го разглеждат, обсъждаме и решаваме кое е работещо и перспективно за бранша", каза новият зам.-председател.

Работов изложи няколко конкретни теми, по които ще продължава да работи и които според него са жизненоважни за развитието на сектора.

Новата Обща селскостопанска политика на Европа

Земеделците в Европа очакват новия бюджет на Общата селскостопанска политика (ОСП) след приемането на Многогодишната финансова рамка. В момента страните членки се трудят върху своите стратегически планове за новата ОСП. България вече е готова със своите три SWOT анализа, върху които трябва да стъпи националният стратегически план.

Людмил Работов: "Първо, трябва много добре да следим подготовката на новата ОСП: какво предлага Европейската комисия и позицията на българското правителство. Това е най-важната крачка, която ще определи какви ще са следващите 7 години в земеделието. Следим внимателно стратегическите планове, които трябва да бъдат изготвени за всяка една страна."

В нашата стратегия всички тези сектори, които реално са работещи, не трябва да се спират, а да бъдат приоритет, подчертава браншовикът

Проблемът с поземлените отношения

Като бъдеща политика трябва да се наблегне на спазването на сроковете по отношение на поземлените отношения, категоричен е Работов и добавя:

"Беше грешка да се удължават сроковете за пререгистрация по Наредба 3 и тя да се води паралелно с кампанията по очертаването. По-добре щеше да е да си остане към 28 февруари, за да може службите и фермерите да отделят енергия за очертаването."

Трябва да има едно регулирано от страна на министерството и ДФЗ спазване на сроковете, а ние като земеделски производители да бъдем добре информирани и навреме да изпълним задълженията си.

АГРО АНКЕТИ: Одобрявате ли новата помощ по мярка COVID-19?
 

Поливното земеделие – проблем, който все повече ще ни "залива"

Факторът климат е нещо, което не може да се избегне, съгласен е зърнопроизводителят. Според Работов сушата все повече ще се очертава като проблем номер едно в земеделието. По думите му вече е крайно належащ разговорът за поливното земеделие и трябва се приложат политически решения от страна на държавата, които да стимулират фермерите.

Людмил Работов: "Ние бягаме винаги от отговорността по отношение на поливното земеделие, но като гледам природата и аномалиите... Трябва да има една дългосрочна, целенасочена държавна политика по отношение на поливното земеделие, изграждане на нови инсталации и реновиране на старите, където е възможно."

Даже бяхме предложили от нашия съюз инвестициите в поливно земеделие да бъдат признати в преотстъпния данък, който ползваме.

За изграждането на функциониращо поливно земеделие ни трябват дългосрочни договори, отношения с арендодателите, всичко което беше заложено в Закона за земята, който беше спрян. Така ще се изгради една последователност, взаимственост и най-вече сигурност у земеделските производители, че могат да влагат тези средства, които не са никак малко.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дъждуване на пшеница: Импровизацията на Георги Радев спаси част от насажденията му

Александров: Цената на пшеницата отдавна трябваше да застане на 34-35 ст./кг

Суша в Добруджа: Надежди за поне 500 кг/дка