След като стана ясно, че от поисканите 110,5 млн. лв. към бюджета на земеделското министерство ще бъдат добавени 85 млн. лв., от бранша обърнаха поглед към разпределението на сумата

85 млн. лв. допълнително за земеделие

 

Разчетите на аграрното ведомство още преди гласуването са били предоставени на народните представители, за да могат те пък да внесат адекватни предложения да актуализацията. 

15 млн. лв. от общата сума ще е за предоставяне на подпомагане за съществуващи държавни помощи, насочени към компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития. Посоченият бюджет е за компенсиране на стопаните в област Пловдив в резултат на падналата през месец август градушка.

Първоначално исканите средства от земеделското ведомство беше 40,5 млн. лв. и то преди да падне градушката в Пловдивско.  

48 млн. лв. от актуализирания бюджет ще се разпредели така: 

- 42 млн. лв. за едър и дребен рогат добитък;

- 6 млн. лв. за сектор „Пчеларство“;

- 22 млн. лв. за сектор „Плодове и зеленчуци“, включително и винени лозя.

От НОКА вече заявиха за какво ще настояват

"Нашият апел е парите да бъдат разпределени ефективно и това да стане по методиката на разпределение и на получаван, както стана през 2020 г.  В такъв случай сме съгласни, но ако нещо се промени и започне намесата на други сектори, няма да сме доволни", каза за Агри.БГ Божидар Петков, председател на БАМ-Я. Той добави, че тези пари са необходими на стопаните от чувствителните сектори, за да запазят работниците си и работата си.

"Нещата от миналата есен се повтарят, а и ние също сме част от бизнеса, а не получихме възможност за кандидатстване по 60/40 и 80/20 като другите бизнеси в страната, които бяха подпомогнати със сериозна сума", посочи Петков. 

Темата с парите от бюджета 

За да се стигне обаче до разпределението на парите, ще е необходимо да се насрочи дата на Консултативен съвет за съответните сектори. 

Това обаче няма да е в рамките на настоящата седмица, тъй като по информация пресслужбата на президентството, на 16 септември, четвъртък, държавният глава Румен Радев ще назначи ново служебно правителство и ще разпусне Народното събрание.