Новият случай с антракс във Варненско показа слабите звена в Държавата и ресорните подслужби за борба при неочаквана агротерористична атака. Макар заразата и смъртта в село Млада гвардия да е по-скоро "криминален случай", както го определи земеделският министър Десислава Танева, то показа, че властите взеха ефективни мерки едва между 72 и 96 часа след регистрирането на инцидента. Това е сравнително бавна реакция, която при по-мащабна и реална агротерористична опасност би засегнала хиляди потребители. 

 

Инцидентът в село Млада гвардия показа ниската степен на образованост и превенция срещу подобен тип зарази от страна на животновъдите, както и престъпното нехайство и неспазване на законовите разпоредби от всички останали по веригата. Стана ясно, че и медиите отразиха с неразбиране и противоположна информация инцидента. Докато някои излизаха със заглавия, че всички проби за антракс са положителни, редица други тръбяха, че всички проби са отрицателни.

 

Над 40 млн. долара годишно е бюджетът на земеделското министерство в САЩ, за да води превантивни мерки и дейности срещу опасносттта от агротероризъм. У нас, естествено, бюджет няма, но дори липсва и специализирано звено за превенция. В България случаите на антракс са ежегодни, като последният смъртен случай бе в Шуменските села Загориче и Ясенково, където местният ветеринар сложи край на живота си, след като измряха десетки домашни животни.

 

enlightened

Засега случаите на антракс у нас не могат да се класифицират като агротероризъм, но след миналогодишната общонационална зараза от Син език, която оказа смазващ ефект върху цялото овцевъдство, се повишават съмненията за тестови и умишлени разпространения на зарази.

 

Специалисти по сигурността коментират, че в условията на повишена терористична опасност в Европа, твърде възможно е големите хранителни вериги да бъдат атакувани със зарази в храните. Това може да е заразено с антракс месо, заразени зеленчуци с мутирала бактерия - Ешерихия коли, ботулинов токсин и др. Увеличава се опасността от заразяване на храни и напитки с кадмий или радиоактивен цезий.

 

Службите за сигурност на САЩ са намерили селскостопански документи на английски език в някои пещери на Ал - Кайда в Афганистан, заявява един от водещите на семинарите за опасността от агротероризъм - Дейвид Голденбърг, който е програмен директор на мозъчен тръст в безопасността на храните в Университета на Калифорния, Дейвис.

 

Терористите биха могли да се насочат към местните млечни резервоари на мандри, които работят денонощно. Малко количество ботулинов разтвор в 8000 - литров резервоар за мляко може да зарази, разболее тежко и убие стотици хиляди хора . Също така терористите могат да се опитат да пуснат някакъв токсин или патоген директно в локалните системи за напояване - както във водопреносната мрежа, така и в системите за напояване на растения и животни . Това от друга страна може да предизвика масова паника, което би имало пагубни последствия и за икономиката в засегнатия регион .

 

"Правителството смята, че това е заплаха и че хранителната система е уязвима, " заявява още Голденбърг. "Просто защото това не е направено , не означава, че не може да се направи. "

 

Според Голденбърг правителствата трябва да гарантират осведоменост и подготвеност на фермерите и обществата. Това означава, че при един план за действие, в който производителите знаят към кого да се обърнат, и правителствените агенции имат координирана стратегия за реагиране, начините на действие ще бъдат ясно разписани и ще се знае как да се действа в кризисни ситуации.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!