Досегашната политиката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) като цяло ще се запази, но ще има структурни промени във ведомството.

БАБХ няма да се закрива. Какви промени ще има при новия шеф?

Новият изпълнителен директор на БАБХ проф. Паскал Желязков каза това в интервю пред БНТ тази сутрин. По думите му няма да има кой знае какви промени в политиките на Агенцията, тъй като тя работи по правила, установени от Европейската комисия (ЕК).

Възможно е обаче да има вътрешна реорганизация.

Проф. Паскал Желязков: Колегите са обучени, всеки по даден въпрос. Те са най-добре подготвени към момента. Просто трябва да изпълняват задълженията.“

Като свой приоритет той посочи възстановяването на връзката между регистрирани ветеринарни лекари, които работят „на терена“, и държавната администрация. 

„Смятаме да сложим нови правила на работата с регистрираните ветеринарни лекари „на терена“. Просто по-активно да ги включим. Също така има много общини, където има недостиг на официални ветеринарни лекари във връзка с контрола по здравеопазване на животните. Така че ние ще направим една ревизия къде има недостиг на кадри и ще има промени“, обясни проф. Паскал Желязков.

Неговата оценка е, че кризата с Африканската чума по свинете (АЧС) е овладяна, но въпросът не е решен. Благоприятно влияние е оказало включването на повече хора от науката в борбата с опасната инфекция – нещо, което стана по настояване на министър Десислава Танева. 

Проф. Паскал Желязков: „Случаите намаляха драстично. Първия месец - юли, в който пикът, имахме 8 индустриални ферми, следващия месец бяха 2, септември месец - само 1, в село Новоселци, Видинско. При дивите животни общо са 65 случая с 89 животни, но те са единични.“

Той допълни, че трябва драстично да се намали плътността на дивите свине в природата, защото те се явяват резервоар за опасния вирус.

По данни на БАБХ до 20 септември тази година у нас заради АЧС са унищожени 139 530 свине. Това са около 20% от отглежданото поголовие, става ясно от аграрната статистика.