Новият силно заразен щам H5N8 на птичи грип бе регистриран в частен имот във Франция, а земеделското министерство на страната обяви, че повишава незабавно нивото на риска от заразата до степен „умерено”.

85 млн. лв. допълнително за земеделие 

Всички птици в засегнатата ферма в региона Ардени, близо до границата с Белгия, са евтаназирани, а птиците във фермите и в домашните стопанства са поставени под карантина в райони с повишена опасност от зараза. От началото на август във Франция са регистрирани 25 случая на диви животни и домашни птици, заразени с вируса.

След новооткритото огнище властите разпоредиха всички домашни птици да се държат затворени. Забраняват се и всякакви състезания за птици, а животните в зоологическите градини, които не могат да бъдат затворени, също трябва да бъдат ваксинирани съгласно мерките. Министерството заяви, че ще прави ежедневно клинично наблюдение във всички ферми.

Огнището на новия опасен щам на птичия грип избухна на фона на съобщението на френските здравни власти от миналата седмица, когато официално бе обявен краят на епидемията от птичи грип, при която миналата зима бяха убити над 3,5 милиона птици.

От началото на септември два случая на заразния щам бяха открити и в Белгия, както и един в Люксембург. Между ноември и май Франция е регистрирала близо 500 огнища на птичи грип в птицеферми, главно в югозападната част на страната.