Новият модел зърнокомбайн Claas LEXION 780 надгражда своя предшественик LEXION 770 не само с новата си CEMOS система, а и чрез новия си дизайн и редица иновационни въведения.

 

Новата серия Claas LEXION се състои от четири модела, принадлежащи към серията 700 и 5 модела към серията 600, в диапазона от 305 к.с. ( LEXION 620) до 598 к.с. (LEXION 780) по ECE R 120.

 

Благодарение на новите технологии при двигателите, всички нови модели Claas предлагат увеличена изходна мощност на двигателя и отговарят на стандартите за допустими вредни емисии Stage IIIb (Tier 4i). Характеристики им са оптимизирани, а номиналните обороти са сведени до 1900 оборота в минута за всички модели, което води до сериозно намален разход на гориво.

 

Двата най-мощни модела, LEXION 780 и 770 сe задвижват от двигател Mercedes-Benz, който използва SCR (селективна каталитична редукция)  и добавка на урея ( AdBlue ) за намаляване на вредните емисии. Моделите LEXION 760 - 620 използват Caterpillar двигатели, които обаче действат на принципа на рециркулация на отработените газове (EGR).

 

 

Нова DYNAMIC COOLING охлаждаща система

CLAAS разработиха изцяло нова охладителна система за новия клас LEXION във връзка с увеличената мощност на двигателя. Четирите нови модела от серията 700 използват системата "DYNAMIC COOLING" - нова охлаждаща система с варираща вентилация ( VARIO ).

Системата функционира на принципа „охлаждане при поискване: т.е. системата осигурява охлаждане само при заявка от машината. Това спестява около 15 kW мощност. Пълен оборот се постига само при пьлно натоварване на комбайна. Концепцията за охлаждане включва охлаждащ пакет, състоящ се от охладител за захранващия въздух, охладител за хидравличната течност и радиатор на двигателя. Охладителният пакет, заедно с вентилационната система и 1.60 диаметровия филтър са разположени хоризонтално зад двигателя, положение, което позволява значително по-големите им размери. Значителни подобрения са направени и във въздухопроводите на новата система DYNAMIC COOLING. Въздухът се вкарва отгоре в радиатора след което се насочва право срещу двигателя, встрани и отдолу чрез новата система Louvre. Новия въздухопровод създава ефект на завеса и възпрепятства проникването на прах. Това осигурява не само вкарването на чист въздух, но и значително намалява изискванията за поддръжка, благодарение на ниските нива на замърсяване. Друга новост пък при обновената серия 600 от Claas, e че те са оборудвани с нов тип охлаждаща система, която е позната и добре доказана като ефективност от моделите Lexion 700.

 

 

Нова, още по-мощна система за очистване на зърното

Новата система за очистване на зърното на топ-моделът Claas LEXION 780 , също вече е оптимизирана. Докато сегашния модел LEXION 770 поддържа 5 броя контрарешетки на ротора, разделението на LEXION 780 се извършва от 2 x 6 контрарешетки при увеличена скорост на ротора достигаща до 1250 оборота в минута. Всички модели от серия 700 сега са снабдени с доказаната система за почистване JET STREAM. За да успее да съвмести увеличеният капацитет на новия LEXION, при всички модели вече е разширена системата за разтоварване, като новите системи разполагат с 4 XL увеличен шнек за разтоварване на зърно, с дължина 8.81 м. и височина 4.98 м. Висококласният модел сега е снабден с максимален бункер за зърно от 12 500 л., с максимална скорост на разтоварване от 130л./сек.

 

Claas Lexion 780

 

POWER TRAC задвижване 4 х 4 сега вече и в LEXION

При новата серия LEXION, от CLAAS POWER SYSTEMS гарантират, че всички компоненти от задвижващата система като двигател, оси и гуми оптимално отговарят адекватно на работещата система. Съответно всички нови модели включват подобрено окачване и система на задвижване на колелата като моделите от серия 700  са допълнително оборудвани с познатата система на задвижване 4 х 4  от сериите Claas JAGUAR 900. Според концепцията на задвижване 4 х 4, с помощта на втори хидростатен мотор силата на теглене се прехвърля на задния мост.

 

Мост с 4 точково окачване - иновативна собствена патентована технология от CLAAS

Допълнителните нови характеристики включват диференциално заключване за LEXION 780 и колесна версия за новия модел 770. Тези два модела са снабдени с нов мост с 4 точково окачване. Това е патентована технология на CLAAS Industrietechnik, която гарантира по-висока стабилност и товарен капацитет при неравни терени. Новият мост за 4 точково окачване е подсилен от четири страни, което допълнено към вертикалното движение позволява движение в страни. Това позволява и поставянето на по-големи гуми с диаметър до 1.65 м.

Новата 3-та генерация гумено-верижно задвижване TERRA TRAC от CLAAS включва също хидропневматично окачване за моделите от новата 700 серия. В комбинация с новото 4-точково окачване на моста, новият  LEXION гарантира минимално утъпкване на почвата.

 

 

По-добро изпълнение при наклонени терени

CLAAS усъвремени и новата серия LEXION за работа в наклонени терени. При новите модели LEXION 760 и 630 MONTANA е приложен нов, подсилен дизайн на наклонената камера, което позволява жътва с VARIO хедър до 9 м. работна ширина. Новата централна система за смазване за всички нови модели LEXION, въпреки че не е техническа новост се очаква да бъде едно от най-полезните неща за фермера, тъй като тя автоматично снабдява всички точки с необходимото количество масло и грес.

 

Повече информация и консултации за коновите серии комбайни Claas Lexion ( 2012 ) , можете да получите от УНИВЕРСАЛ - НВГ.

 

система CEMOS