На брифинг пред медиите вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че размерът на многогодишната финансова рамка е очакваният, а лекото намаление е заради това, че Великобритания излиза от Европейския съюз. 

10% по-малко пари за земеделие в новия бюджет на ЕС

По-рано премиерът Борисов обяви от Брюксел, че общият пакет финансиране, който ще бъде достъпен за България в следващите години, възлиза на 28 млрд. 934 млн. евро. 

Средствата за преките плащания, който българските земеделски производители познават много добре, са в размер на 5 млрд. евро, уточни Дончев.

Вицепремиерът оповести и средствата за Кохезионната политика, които ще са в размер на почти на 9 млрд. евро. Допълнителен пакет от 200 млн. евро са отпуснати по нея за най-слабо развитите райони. 1 млрд. 178 млн. евро ще получи страната ни за т.нар. Зелени политики от Фонда за справедлив преход. Средствата за развитие на селските райони ще са малко над 2 млрд. евро. 

Дончев заяви още, че ще се направи всичко възможно някои от антикризисните схеми, за които ще се използват част от средствата, да бъдат стартирани още тази година авансово с национално финансиране, което после ще се възстанови.