По-ниските тарифи и по-малкият обхват на тол системата ще облекчат работата на земеделските производители. Така зърнопроизводителят Костадин Костадинов коментира отстъпката, която държавата направи в полза на браншовите организации. 

Отстъпка: По-ниски тарифи и по-малко пътища в тол системата до юни

От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) не са присъствали лично на днешната среща на превозвачите с премиера, но са били в постоянно връзка с техните колеги от транспортните фирми. 

Костадинов: „Сега дойдохме на първоначалната цена, която бяхме предложили – 9–12 ст./км, а за най-тежкотоварните камиони – 18–20 ст./км“

Той припомни, че преговорите за тол системата започнаха от 70 ст./км. След това най-високата падна до 34 ст./км, което са реално камионите зърновози. 

Освен това в първоначалния вариант беше включена почти цялата страна. В края на миналата година от регионалното министерство извадиха 14 хил. км, за които превозвачите да не плащат нито винетна, нито тол такса. След преговорите днес обхватът на пътната мрежа отново намаля, като са включени само магистрали и първокласни пътища. 

„Нашата идея за бонус система на повече изминати километри да се плаща по-малко не се прие. Сега, след намаляване на обхвата и цената, няма нужда да се прави и това, защото нещата отиват на много ниска цена, което не е изгодно за държавата“, обясни Костадинов.

Част от договорката между бранша и държавата е, че системата започва работа на 1 март с пробен период от три месеца, когато ще се засичат автомобилите. Идеята е да се достигнат определени параметри на средства, които да влязат в бюджета. 

Костадинов: „След като се направят тримесечните засечки, пак ще седнем на масата за преговори и ще доуточним цената.“

Зърнорпроизводителят е оптимист, че ще се достигнат очакваните от държавата приходи. 

„За първите три месеца работата на нашите машини и зърновози е по-малка. Но има коефициент, по който се пресмята движението по месеци“, уточни Костадинов.

След постигнатото споразумение с премиера отпадна планираният за понеделник национален протест на превозвачите. На въпроса дали и зърнопроизводителите планираха да се включат, Костадинов отговаря следното:

„За протеста нямахме решение на Управителния съвет. Но при непровеждане на такава среща с премиера, бяхме в готовност да свикаме УС и да вземаме решение какво ще се прави“, обясни председателят на НАЗ.