Увеличените такси за ползване на паша в защитените територии се оказват непосилни за животновъдите в Подбалкана. Драстичното увеличение на таксите ще доведе до фалит на много фермери в региона, чиито основен поминък е животновъдството, коментират животновъди от община Калофер. Фермер.БГ припомня, че със свое решение от миналата седмица Кабинетът прие нова по-висока тарифа на таксите за бране на гъби, диви плодове и за паша в защитените територии. Новата такса, която фермерите трябва да плащат е 10 лева на декар. 

[news]
На практика от по-високите такси ще бъдат засегнати всички животновъди в района, който се пада на територията на Национален парк Централен Балкан, каза пред Фермер.БГ Румен Стоянов, кмет на община Калофер: „До момента таксата беше 75 ст. на крава и това увеличение е много драстично. Още когато е предложено това, може би не е било ясно, че на всяка крава, примерно се полагат по 10 дка да пашува в Балкана. Умножено по 10 лв./дка, се получават по 100 лв. на крава. Трябва да платим хиляди левове затова, че животните ни пашуват в Балкана“.
 
Фермери в района са категорични, че са готови и на ефективни протестни действия, ако не се намери компромисно решение на проблема. Пред БНТ 2 Анка Пенчева, животновъд от Карлово: “Много от животновъдите ще ги откаже, други, които вече имаме поети ангажименти и няма как са да се откажем, защото ние трябва да и изпълним договора до края ще трябва буквално да фалираме, за да може да плащаме тези хиляди левове, които са по новите такси.”  
 
Бойко Стоянов от Развъдна асоциация за местни породи овце коментира: “Притеснен съм като участник в изготвянето на тази мярка по агроекология, че с едни съвсем необмислени решения се компрометира една цяла мярка, която от 2007 беше сглобена и работеше, и донесе полза на Балкана, и в един момент всичкото това нещо ще отиде по дяволите.” 
 
В петък ще се проведе работна среща между представители на животновъдите, Министерството на земеделието и Министерството на околната среда и водите. Още вчера е входирана и подписка с над 300 подписа, съобщи кметът на Калофер. Румен Стоянов е оптимист, че ще се стигне до компромисен вариант, който да удовлетворява и животновъдите от една страна, и институциите – от друга.