Чешкият кабинет е одобрил намаляването на националните субсидии за земеделските производители през следващата година, като мярка за преодоляване на кризата. Такива идеи обмислят и други страни, съобщават европейските медии. След по-малко от две седмици се очаква Европейската комисия да представи Общата селскостопанска политика за блока, а дебатите за размера на субсидиите тепърва се разгорещяват в отделните региони.

Страните от Вишеградската група, Румъния и България обаче все още се държат резервирано и са против всякакви предложения за намаляне или ликвидиране на субсидиите за земеделските производители. Точно обратното – последните две настояват за по-бързо изравняване на фермерските преки плащания. Общата политика засяга пряко повече от 200 хил. души в България и има отношение по болезнено чувствителни въпроси. 

В момента единствено държавите, които влязоха в ЕС през 2004 г. и по-късно присъединилите се България и Румъния изплащат преки плащания за площ с пари и от ЕС и от националния бюджет, като доплащания. Причината бе, че те влязоха в общността след като вече бе одобрен бюджетът за земеделие до 2013 г. и затова хазните им се товарят със съфинансиране. В старите страни-членки плащанията за земя са изцяло разход на ЕС.© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!