Състоянието на есенниците в областта е добро към този момент. Няма засушаване, пропаднали площи или нападения от болести и вредители, съобщават от Областна дирекция „Земеделие” – Велико Търново, за общинското радио в града.

Подмярка 4.2: С какви инвестиции може да увеличите помощта с до 25%?

Статистиката сочи, че засетите площи с пшеница в областта са 60 180 ха, с ечемик - 6 500 ха, а с рапица - 1 400 ха. В сравнение с миналата година количествата на трите култури са леко завишени, констатират от дирекцията. Състоянието на пролетниците също е добро. Засети са 6 000 ха със слънчоглед, 5 000 ха с царевица за зърно, 43 ха с лавандула. 

В Търновско тази година се отчитат и много млади насаждения от сливи - 102 ха са в Златарица и Стражица.  Зрелите сливови градини са 80 ха. 

Останалите плодове са по-малко. Ябълковите градини са 72 ха, а младите насаждения от тях - 12 ха. Крушите се простират върху 57 ха. Черешовите градини са на площ от 56 ха. Сред тях също има нови насаждения. Те са 17 ха - в Полски Тръмбеш, Велико Търново и Стражица. Най-малък дял от костилковите плодове имат прасковите – 11 ха, и кайсиите - 8 ха.  

Ореховите градини в областта са 332 ха, насажденията с малини – 10 ха, с ягоди – 6 ха. 660 ха са лозята с винени сортове, нови 48 ха има в Сухиндол и Павликени. Десертните сортове грозде са разположени на 20 ха. Все още е рано да се прогнозира дали има измръзвания сред трайните насаждения, съобщават още от Областна дирекция „Земеделие.”