Земеделското министерство публикува проектите на интервенциите, които да регламентират обвързаната подкрепа за животните през новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Предложените промени ще бъдат обсъдени на последното заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за 2020 г., което ще се проведе на 30 декември.

Обвързана подкрепа за млечни крави, овце и кози – как ще се плаща в ОСП след 2022?

Най-осезаеми са промените в схемите за подкрепа за месодайните говеда и за овцете под селекционен контрол.


Oбвързана подкрепа за овце и кози под селекционен контрол

Тук се предвиждат промени, касаещи количествата за реализация, въвеждане на модулирана ставка за първите 200 животни и определяне на възрастова граница за допустимите за подпомагане животни.

Основните изисквания по интервенцията остават същите, а именно земеделският стопанин да отглежда в стопанството си 50 и повече овце-майки от една порода под селекционен контрол и/или 20 и повече кози-майки от една порода под селекционен контрол, да реализира на пазара добитото мляко и/или месо и дейността им в стопанството да бъде съобразена с всички ветеринарно-медицински изисквания.

Завишени са изискванията за реализиране на продукцията, с цел участие по схемата.

За млечни породи:
- 90 кг. мляко или 45 кг мляко и 0,25 животни, родени в стопанството – за клане, износ или продажба в други стопанства.
За застрашени от изчезване, биологични и автохтонни породи: 
- 45 кг мляко или 0,25 животни, родени в стопанството – за клане, износ или продажба в други стопанства.
За месодайни породи:
- 0,5 животни родени в стопанството – за клане, износ, вътреобщностна търговия или продажба в други стопанства.
 

В настоящия период по схемата животновъдите трябваше да доказват:

За млечни породи: 
- 70 кг. мляко или най-малко на 35 кг и 0.2 животни от един от двата вида за допустимо за подпомагане животно по схемата. 
За застрашени от изчезване, биологични и автохтонни породи: 
- реализиране на пазара количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи най-малко на 35 кг или 0.2 животни от един от двата вида на допустимо по схемата животно.
За месодайни породи: 
- реализиране на пазара животни, съответстващи най-малко на 0.5 за допустимо за подпомагане животно по схемата. 

Предлага се модулирана ставка в съотношение 1,25:1 за първите 200 допустими за подпомагане животни по схема. В настоящия период по схемата бенефициентите получаваха с 10% по-висока ставка за първите 100 животни.

Агри.БГ се свърза за коментар с представители на бранша.

Имайте право на глас! Участвайте в новата ни анкета: Как да се плаща обвързаната подкрепа в новата ОСП?

“Предстои да обсъдим предложенията на Управителен съвет, но на този етап сме обединени около идеята, че ставката трябва да бъде реципрочна на съответния ангажимент от страна на фермера. Трябва да изчислим процентът в детайли, но се получава увеличение около 30%, което ще бъде новата тежест за фермерите. В тази връзка именно с този процент ще настояваме вдигане на ставката по схемата”, обясни Симеон Караколев - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Справка назад показва, че същото предложение от страна на ведомството е направено и през 2016 г. По това време зам.-министър с ресор “Животновъдство” е Цветан Димитров. Тогава обяснението на ресорното министерство е, че асоциациите декларират висока млечност около 100 литра и нагоре, затова и е нужен ремонт на схемата за обвързано подпомагане на овце-майки под селекция с доказване от 90 литра мляко.

И тогава, както и сега, от НОКА възразиха на предложението, като изтъкнаха редица причини защо ставката не трябва да се вдига. Вследствие изискването на доказване на продукция се намали на 70 литра мляко.

“Пак ще си обясняваме едни и същи неща. Едно е млечността, която се добива от овцата за целия период на лактация. Друго е млечността, която се добива след отбиване. Ако приемем, че овцата след оагване дава Х литра, категорично когато няма пазар на агнета, те бозаят и овцете-майки не могат да реализират това мляко. 

Отделно ние нямаме механизацията. Разбирам желанието на МЗХГ и го подкрепям, но българските овцевъдни ферми нямат механизация. В голямата си част те не доят машинно все още. Нямат изкуствени майки, за да боравят с по-голяма млечност. 

И да, тези животни могат да дадат повече мляко, но фермерите нямат нужното оборудване, за да издоят, съхранят и продадат това мляко”, категоричен е Караколев.

Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници под селекционен контрол

Към момента минималната реализация по Схемите за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници (СМКЮ) е 0,2 бр. животни от един и същи вид на допустимо за подпомагане животно. При животните под селекционен контрол, бройката е 0,25 бр. 

За новия програмен период предложението е реализацията на пазара чрез клане, износ, вътреобщностна търговия или продажба в други стопанства, да бъде:
• 0,3 говеда за месодайни крави;
• 0,4 говеда за месодайни под селекция;  
• 0,2 говеда за застрашените от изчезване и автохтонни породи.

Тук също се предлага модулирана ставка в съотношение 1,25:1 за първите 50 допустими за подпомагане животни по схема, като целта, според МЗХГ, е да се насочи необходимият финансов ресурс към малки и средни ферми.

Промени в обвързаната подкрепа за месодайни говеда – какво ново

“На 23 декември имаме УС, а след него ще входираме нашето становище по новите предложени изисквания. Според нас има много места, които могат да се коментират за месодайното говедовъдство. 

Към момента чакаме справка от БАБХ, тъй като се твърди, че сектор “Месодайно говедовъдство” е изключително рентабилен, че е постигнал всички заложени критерии и цели спрямо предходното планиране за този програмен период, който сега изтича. А всъщност в справка от БАБХ се вижда, че вътре в направление месо има около 50% автохтонни породи, които тотално изкривяват сектора”, каза Надежда Рангелова, член на Управителния съвет на Браншова камара за месодайно животновъдство за Агри.БГ

Според нея предложените от министерството промени са единствено козметични. 

Читатели на Агри.БГ също коментираха предложените промени, като според тях месодайните говеда се приравняват на 2 овце. 

“Тук има много кардинален спор, затова че плащането е на база животинска единица. От министерството много умело поддържат тази тези, за да може да създават напрежение между отделните въдства. 

Реално, ако помощта е правилно планирана от тяхна страна, би следвало да се види, че бюджета в това направление недостига. Съответно да се направи преизчисление, за да могат да се покрият нуждите на сектора. 

Имайте право на глас! Участвайте в новата ни анкета: Как да се плаща обвързаната подкрепа в новата ОСП?

В момента подпомагането за една крава е приравнена горе-долу на една овца и половина. А това въобще не е така. Има си методология, по която се изчислява”, коментира Рангелова.

Казусът с автохтонните породи в схемите за обвързана подкрепа все още стои и не изглежда да се реши и в новия програмен период. 

“Имахме спешна среща със земеделското министерство по темата. Тогава обаче се появи тезата, че ако извадим тези автохтонни породи, ще лишим съответните животновъди от бюджет. Защо обаче не се обърне внимание и на това, че като не ги изваждаме, лишаваме хора, които инвестират страшно много в месодайното направление и се борят да се развиват?”, пита Надежда Рангелова.

Освен това, по думите й ясно се вижда как през 2014-2015 г. много животни с направление “мляко” са сменили предназначението си “за месо”.

“Това също изкривява информацията. Към момента все още не е съвсем ясно, по нормативните документи, дали е ограничена смяната на предназначението на животните. Получаваме такива сигнали и от фермери, и ветеринари, които са част от браншовата камара. В тази връзка проучваме как можем да ограничим това”, добави тя.

 

Надежда Рангелова споделя мнението на много свои колеги, че въпреки позволения срок от още 1 година за оформяне на стратегическия план за новата ОСП, нашето ведомство "препуска" с провеждането на тематичните работи групи без твърде ясен план за бъдещето. И въпреки, че все още няма нищо известно - нито бюджети, нито пък регламенти, заседания се провеждат всяка седмица, дори и в навечерието на Нова година. Според редица земеделци, това е "опипване на почвата" от страна на МЗХГ.

 

Ще бъде ли новата ОСП по-справедлива? По какъв начин ще се прилагат схемите за обвързана подкрепа в сектор “Животновъдство” и ще има ли някаква промяна в критериите, предложени от агроведомството, предстои да разберем. 
 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg