На престижното изложение БАТА Агро в Стара Загора, фирма Варекс зарадва посетителите с новия флагман в портфолиото на Massey Ferguson - 9S в добре познатия и ослепителен червен цвят. 

Наред с това Варекс отбеляза своят 10-годишен юбилей от успешното си партньорство с Massey Ferguson, като представи множество нови и иновативни машини, готови да революционизират земеделския сектор у нас.

"Много сме горди от обстоятелството, че тази година на изложението БАТА АГРО, централен експонат е модел 9S.425, който е своеобразна революция в предлагането на гамата. Това е флагманският модел на 9S, който беше показан за първи път в Германия през 2023 г. на изложението Агритехника. Още тогава събуди страшно много клиентски интерес. Той се явява приемника на една много популярна серия в Европа и в България, именно 8700S, която е във високия сегмент от 300 до 400 к.с. с 8,4 AGCO Power двигател. 

9S стъпва на тази платформа, като я надгражда много съществено по отношение на допълнителен въртящ момент, занижени емисии от вредни газове, също така допълнително акцентира върху икономичността на двигателите AGCO Power. Категорично считаме, че това е най-доброто предложение в съотношение цена-качество на пазара, не само в България, но и въобще в Европа", разказа Филип Лазаров, търговски директор на Варекс ООД.

Моделът 9S е оборудван с всички характеристики за прецизно земеделие, като категорично допълва перфектно сериите от модели 5S, 6S, 7S и 8S, които AGCO предложи през последните 4 години на фермерите в световен мащаб. А по този начин Варекс затваря цикъла от машини, които предлага за всички видове земеделски производители. 

"Моделът ще бъде на разположение за продажби около последното тримесечие на тази година, а масово ще влезе в земеделските стопанства в България от началото на 2025 г. Нямаме никакви съмнения, че той ще бъде високо оценен от професионалните фермери", уточни Лазаров.

В края на годината Варекс планира мащабна полева кампания в различни стопанства в страната с първите доставени машини.

Освен новия флагман на Massey Ferguson, Варекс представи и другите атрактивни модели на своя щанд.

"Машините, които виждате зад мен са три други експоната, които се явяват акцент на щанда ни на тазгодишното изложение. От ляво надясно, това е модел 5S.125, който е много добра машина в ниския сегмент за прецизно земеделие. До него е 7S.210 - новият флагмански модел от серията 7S с безстепенна Dyna-VT трансмисия и това, което сме показали е флагманският модел на 8S.305 конски сили, отново с Dyna-VT трансмисия. Трите серии придобиха много сериозна популярност през последните 2-3 години, въпреки трудностите в земеделския сектор, причинени от различни фактори. Тази година смятаме, че ще бъдат много широко застъпени в продажбите на фирмата", добави търговският директор на Варекс ООД.

Безспорно тракторът е машина от съществено значение за едно стопанство, но за да върви работата на полето, е нужно и инвентарът да е правилно избран. 

"Claydon е една доста авангардна технология, вече позната в България, но за съжаление може би не е до там адаптирана, предвид обстоятелството, че Claydon са английска фирма. А там сеитбооборотът е малко по-особен; средногодишните валежи са по-особени; почвите са също различни. В български условия, това, на което наблягаме тази година, е тази комбинация от три машини, като основната машина е сеялката, която е M3F от новата серия Evolution, която е с добавена дискова секция. Това е много търсена опция от фермерите, които прибягват към директен тип обработки за есенници

Това, което ние можем да кажем е, че за опита си през последните две години, даваме цялостна технология, която е съобразена със сеитбооборота в България, т.е. предполага включването на пролетни култури, а не е базирана само на есенници", каза още той.

Идеята на тази технология е да даде гъвкавост на земеделците, като в същото време им дава възможност да свият драстично разходите си, свързани със сеитбения процес и почвените обработки. 

Благодарение на Claydon, в рамките на 3 до 5 години, земеделците могат да стабилизират добивите си и да подобрят почвената структура на масивите си при значително по-ниски разходи за горива и съкратен период за обработки.

На щанда на компанията не липсваха и прецизни решения за пръскане.

"Както е известно, ние от Варекс от 2009 година бяхме пионери в налагането на самоходните пръскачки в България. 

Това, което тази година имаме като експонат и което всъщност е и акцент в случая на щанда ни, е серия 10 от марката Grim, която за първи път предлагаме в България. Тя е по-големият модел на серия 9, която вече е популярна в България. По принцип Grim предлагат олекотени пръскачки, нещо към което ние приоритетно сме се стремили. 

В случая обаче, това е малко по-голям модел с 4500 л. бункер, 36 м. ширина на крилете. Пълно автоматизирано управление през GPS на секциите. Считаме, че сериите 9 и 10 са перфектни, пак в съотношения цена-качество, в средния сегмент продукти", заключи Филип Лазаров.


Допълнителна информация за всички машини от портфолиото на Варекс ООД може да получите на телефон *7007 или в интернет на адрес: www.varex.bg.