До 750 000 евро за финансиране за иновационен проект в хранително-вкусовия сектор може да получи консорциум от поне 3 допустими организации, които са ангажирани със сътрудничество в поне 2 държави. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

EIT Food ще подкрепи проекти за иновации, които ще заздравят веригите за доставка на храни в Централна и Източна Европа, за да станат по-устойчиви и гъвкави и ще намалят отрицателното въздействие върху околната среда от производството на храни. Крайният срок за кандидатстване е 5 юни 2023 г., а кандидатите може да се включат в информационния уебинар, ако искат да научат повече информация.

Освен, че са ангажирани със сътрудничество между минимум 2 страни, организациите в консорциума трябва да представляват поне две страни на триъгълника на знанието - бизнес, образование и научни изследвания. Работата трябва да е насочена към новите продукти на пазара, въвеждане на нови и подобрени търговски процеси и услуги или пък да спомагат за някоя от мисиите на EIT Food. 

За хората с иновативни идеи, които искат да стартират бизнес е подходяща програмата EIT Jumpstarter, която съчетава творческа общност, усъвършенствано ноу-хау, уникална програма, експертни обучители и ментори. Програмата е подходяща за хора с иновативни бизнес идеи в секторите на хранително-вкусовата промишленост, суровините, здравеопазването, енергетиката, градската мобилност или производството.

За тази възможност се кандидатства до 16 април. 

EIT Food RIS Fellowships дава възможност за платен стаж от 3-6 месеца, който предлага на магистри и докторанти в агро-хранителния сектор възможността да практикуват това, което са научили, и да придобият нови умения. Те ще получат менторство от някои от най-важните експерти в областта, възможности за практическо обучение, за развиване на критично мислене и намиране на алтернативни решения и не на последно място стипендия между 1500 евро и 2000 евро бруто / месец. За платения стаж може да се кандидатства до 16 април.