Европейската комисия (ЕК) ще предприеме нови санкции срещу България заради чумата по дребните преживни животни, обяви Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 
 
 
В Брюксел е подготвен проект на решение, според който ще бъде увеличена територията с наложените рестрикции.
 
„Вместо 7 погранични общини, санкциите ще обхванат целите Бургаска, Ямболска и Хасковска области. Според новите ограничения ще бъде забранено излизането на животни и добитата от тях продукция извън упоменатите области“, подчертаха от Агенцията по храните.
 
Очаква се проекторешението да мине през одобрение чрез писмена процедура и да бъде публикувано от ЕК през следващата седмица.
 
Агенцията по храните изненадващо твърди, че допълнителните санкции от ЕК са във връзка с „продължаващото разпространение на заболяването извън община Болярово“. На сайта на БАБХ в интернет няма информация за обявени нови огнища на чума по дребните преживни животни у нас. Последната заповед е за фермата в Болярово от 18 юли тази година.
 
„БАБХ нееднократно алармира за опасността за нови рестрикции, след като стопаните на стадото в Болярово Ана Петрова и съпругът й Тодор, заедно с техни съмишленици, повече от два месеца възпрепятстват ветеринарните власти да унищожат огнището на заразата във фермата в Болярово, където бяха открити положителни проби за чума по дребните преживни животни. Междувременно 11 животни умряха, според  стопаните – от преяждане“, припомня съобщението на Агенцията по храните.
 
 
От публикуваната днес информация не става ясно каква е причината за смъртта на 11-те овце, въпреки че на 18 септември ветеринарните власти бяха допуснати да извършат аутопсия на умрелите.
 
„След проведената областна епизоотична комисия в Ямбол на 18 септември официалните ветеринарни лекари от Областната дирекция по безопастност на храните извършиха аутопсия на една от умрелите овце. Съгласно протокола за аутопсия, животното няма типичната находка за прехранване с концентриран фураж. Констатирано е, че той е само 10% от търбушното съдържание. Липсват и други признаци за прехранване със зърно“, твърдят от БАБХ.
 
Експертите на Агенцията по храните са на мнение, че наличието на антитела за чума по дребните преживни животни не може да бъде констатирано на база аутопсия. За тази цел било необходимо да се вземат кръвни проби от живите животни.
 
„На 18 септември стопаните на фермата в Болярово и техните съмишленици не позволиха на ветеринарните власти да извършат инвентаризация на наличните животни в обекта, поради което не бе възможно да се определи реалната смъртност в стадото. Вземането на кръвни проби също беше възпрепятствано от страна на стопаните, а наличието на антитела за чума по дребните преживни животни не може да бъде констатирано на база аутопсия“, изтъква съобщението.
 
От Агенцията припомниха, че в същия ден срещу ветеринарните власти са извършени и вандалски действия. Лекият им автомобил е надраскан с пирон, а специалистите от БАБХ са обиждани и заплашвани със саморазправа.