Фермерите в Германия излязоха на протест срещу големите вериги, сред които Aldi, Netto и Lidl. Причината - политиката в търговията и в ценообразуването, противоречат с търговците на дребно, което пък пречи на фермерите, заетите в зърнения сектор.

Фермери излязоха на протест срещу вноса на свинско месо

На 1 декември фермерите обещават да останат до полунощ пред логистичния център на Rewe в Кил. Фермери от Североизточна Германия пък блокираха достъпа до един от складовете на Lidl в Росток, пише AgrarHeute. По информация на Nordkurier фермерите са предвидили общо 33 трактора, които трябва да пристигнат, за да попречат на доставките от склада на веригата.

Блокадата на складовете продължава вече няколко дни
Стотици трактори блокираха склада на Lidl в Клопенбург още на 29 ноември. Според Nonstopnews около 500 фермери с 400 трактора са се събрали пред вратите на веригата.

В знак на протестите пред централния склад на Aldi във Витлих се събраха десетки трактори. Съдейки по постове в социалните мрежи, протестът е предизвикал сериозни задръствания и компанията не е могла да направи доставките на стоките в склада навреме.

Фермери унищожават обезценените си зеленчуци

Недоволството на фермерите се изсипа и пред централния склад на Edeka в Нойфарн. По информация на AgrarHeute около 20 трактора са блокирали достъпа на товарните камиони до склада, като по този начин земеделците са изразили своето недоволство от търговските практики на веригата.

© Privat

Пред вратите на вериги някои фермери разтовариха бали слама със зелени кръстове върху тях.

Как сте стигна до протестите?
Недоволството на фермерите е продиктувано от писмо на големите търговски вериги до канцлера Ангела Меркел. В него топ мениджърите на групите Edeka, Rewe, Aldi и Schwarz Group (Lidl, Kaufland) се оплакаха от изявления на федералния министър на земеделието Юлия Кльокнер. Тя беше стартирала законопроект, с който фермерите и по-малките доставчици на земеделски суровини да бъдат по-добре защитени от ценовия натиск на търговските гиганти.