По отношение на втория кръг проби има информация. Има проби, които сме изпратили за потвърждение в лабораторията във Франция. Като казвам за потвърждение – затова, че има установени антитела. Това каза днес пред журналисти министър Румен Порожанов, по отношение на ситуацията с чумата по дребните преживни животни в България.

 
 
Все още обаче се очаква потвърждението на тези проби от лабораторията в Монпелие, Франция. 
 
„Освен това имаме изпратени през френското посолство линкове, които са поместени в сайта на МЗХГ. От там могат да се видят всички проби и това кои са положителни и кои са отрицателни. Така че не трябва да се спекулира с темата“, каза министър Порожанов.
 
Той коментира и темата с оградата, поставена като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете (АЧС), подбуден от многобройните негативни мнения затова, че тя е ненадежден инструмент.
 
„Относно оградата - първо се почисти трасето от 133 км. След това самата ограда и бруното, което сложихме е абсолютно надеждно и в момента е спряло преминаването както на останалите животни, които са имали възможност да си пашуват в България, включително и на дивите прасета. Държа да каже, че преди дни имаше голям форум в Брюксел на OIE. Оценките, които ни бяха дадени относно чумата както по ДПЖ, така и за превантивните мерки за АЧС и за първото огнище, което се появи в Тутракация, са абсолютно позитивни“, добави Порожанов.
 
Министър Порожанов е категоричен, че при наличие на АЧС в България решението е единствено изгаряне и загробване на животните.