Украинци отново подбиват цените на българските земеделски продукти. Този път става въпрос за орехи, оплакаха се производители. 
 
 
Те алармираха Фермер.БГ, че украинци предлагат свои белени орехи по 7.50 долара за килограм, което е сравнително ниска цена. 
 
Миналата година цената на белените орехи беше 30 лв./кг. През тази година обаче тя е на половина.  Килограм белени орехи се продават между 14- 15 лв./кг, отбелязаха производители. 
В същото време предложението на украинците реално е за около 11-12 лв., което си е чист дъмпинг от тяхна страна. 
 
Производителите у нас се притесняват, че чуждата страна ще стане един много сериозен конкурент на пазара на земеделски продукти, като след пшеницата и меда, явно сега е дошъл редът и на орехите. 
 
Съгласно доклад, който наскоро бе публикуван, през 2017 г.  обемът на световно потребление на орехи възлиза на около 2,2 млн. тона с устойчива тенденция за ръст. Средногодишният прираст на световното потребление е 7,1% за периода 2007 – 2017 г. В парично изражение световният пазар на орехи през 2017 г. достигна сумата от 18,3 млрд. долара. През 2016 г. бе регистриран рязък спад на цените на този продукт – с 12%.