През следващата година да се отворят няколко инвестиционни големи приема - за модернизация на земеделските стопанства и за преработка, които да са налични и достъпни още от март – април, това се обсъжда с бранша, сподели изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Васил Грудев пред Дарик.

ДФЗ с идея за 100-процентов грант на малки и средни стопанства

От думите му стана ясно, че нуждата от инвестиционните мерки е част от дискусиите как и по какъв начин да се разпределят средствата за двугодишния преходен период, както и тези от извънредния инструментариум на Европейската комисия за преодоляване на ефектите от глобалната криза. 

Грудев сподели, че през настоящата година от Фонда са дали отсрочка на редица инвестиционни проекти заради затрудненията или дори невъзможността им да бъдат изпълнени в настоящата коронакриза.

Около 60% от частните инвестиции в земеделието са отсрочени заради COVID-19, съобщи изпълнителният директор на ДФЗ.

Васил Грудев: „В нашия график наблюдаваме около 20 хил. инвестиционни проекта, които са в оборот в момента. Истината е, че изпълнението на някои инвестиции се забави. Ние проявяваме гъвкавост и отлагаме срока на изпълнение. Тук отново страдаме от блокираните канали – доставка на машини, съоражения и т.н. Наблюдава се и чисто интуитивно желание за забавяне от страна на фермерите, за да видят все пак как ще се развият икономически нещата."

По думите му отсрочката варира между 6 и 9 месеца. „Наблюдаваме какво се случва на терен за всеки един от тези договори“, поясни на финал Грудев.