Зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов е провел в края на миналата седмица в Турция нови консултации за улесняване на износа на български живи животни и продукти от тях.
 
 
„Имах среща с техния зам.-министър на земеделието, където договаряхме условията за износ от България на животни и на месо. Оказа се, че има някои проблеми от ветеринарно-медицинска гледна точка по отношение на сертификатите. Опитваме се да ги изчистим, за да може да махнем административните бариери между бизнесмените“, обясни пред Фермер.БГ зам.-министър Янко Иванов.
 
Той подчерта, че като институция министерството е призвано да създава правила на играта и да контролира дали те се спазват еднакво от всички. Турция е водещ вносител на живи животни – едър рогат добитък и дребни преживни животни. До миналата година пазарът на южната ни съседка предлагаше цени, които бяха много привлекателни за българските животновъди и търговци. 
 
Сривът на курса на турската лира спрямо американския долар, обаче, значително намали покупателната способност на турските контрагенти в бранша, а оттам и интересът към българската стока се понижи, поясниха експерти.
 
В същото време животновъдният бранш у нас е в привилегировано положение спрямо други европейски страни, тъй като България е съседна на Турция и превозът на добитъка се извършва на сравнително къси разстояния. Европейските регулаторни органи строго следят за хуманното отношение към животните по време на превозите, включително и към трети страни.