Стопани от различни райони на страната сигнализират за нови случаи на пожари, причинени от запалени стърнища.
 
 
Земеделски земи и гори близо до селата Реяновци и Цегриловци бяха засегнати от огнената стихия в неделя. Пожарът е овладян благодарение на огнеборци от Брезник и Трън, съобщи Нова ТВ.
 
Също на 17 март, неделя, възникна голям пожар край софийското село Световрачене. Версиите за инцидента са противоречиви. Според съобщения в социалните мрежи причината е незаконно изгаряне на автомобилни гуми, като целта е била да се извлече металът от тях. 
 
Според други огънят е тръгнал от близко стърнище, а пламъците бързо са се разпространили заради сухото време. 
 
Във връзка с усложнената пожарна обстановка Областната администрация в Шумен свика в края на миналата седмица среща за мерките срещу почистването на стърнища с огън, съобщи Дарик.
 
 
От началото на годината огнеборците в региона са овладели повече от 300 пожара. Само в последните десетина дни, пожарните са излизали 86 пъти заради пожари в сухи треви, стърнища и в горите. Пожарите били толкова много, че в един момент всички налични автомобили били изпратени да гасят и се наложило да се търси помощ от съседни области.
 
Районните полицаи по места ще провеждат срещи със земеделски производители и овчари, за да ги предупреждават да не палят огън.
Както Фермер.БГ писа, глобите за запалени стърнища по Закона за опазване на земеделските земи са от 1 500 до 6 000 лв., а при повторно нарушение – от 2 000 до 12 000 лв. Санкциите се налагат на стопанина, независимо че може извършителят да е друг. 
 
Освен заплащането на глоба нарушителите рискуват да загубят полагащите им се директни плащания и други субсидии. Причината е, че за да получат финансово подпомагане, фермерите трябва да спазват Национален стандарт 6 – Забранява се изгарянето на стърнища.