Временни интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури се очакват днес следобед, 23 май, и през нощта в петък. На празничния 24 май времето ще бъде нестабилно в цялата страна.
 
 
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за днес жълт код за опасно време – проливни дъждове и градушки, в десет области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Стара Загора, Сливен, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол.
 
По-голяма е вероятността за значителни валежи през нощта срещу петък в Южна България, а през деня - в източната половина от страната. Вятърът от северозапад ще се усили, отначало в западната част на Дунавската равнина, като там вероятността за валежи е най-малка, съобщи Дарик.
 
           Карта на прогнозирани опасни явления в България за 23 май 2019 г.
Източник: НИМХ
 
Вечерта метеорологичните процеси ще станат по-интензивни и ще обхванат повече райони на страната. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад, с временни усилвания преди и по време на гръмотевични бури. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17 градуса, а на 2000 метра - около 10 градуса.
 
Утре, петък, облачността ще остане значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има превалявания, временно интензивни, придружени и с гръмотевични бури.