Съветът на ЕС е приел регламент, който има за цел да наложи забранителни мита върху зърнените продукти, внасяни от Русия и Беларус. Регламентът увеличава митата върху зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус до степен, която на практика ще спре вноса на тези продукти, се казва в официалното съобщение. 

Четете още: Производители: Череши има, но пазар няма

 

„Новите мита целят на практика да спрат вноса на зърно от Русия и Беларус в ЕС. Следователно тези мерки ще предотвратят дестабилизирането на зърнения пазар на общността, ще спрат руския износ на незаконно присвоено зърно, произведено на териториите на Украйна, и ще попречат на Русия да използва приходите от износа за ЕС за финансиране на своята агресивна война срещу Украйна. Това е още един начин, по който ЕС показва стабилна подкрепа за Украйна“, казва Винсент Ван Петегем, белгийски министър на финансите.

Досега зърненият внос от Русия и Беларус в ЕС беше обмитяван по много ниски ставки, или не беше облаган, поясни Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

Уточнява се, че новите мита засягат пряк или непряк износ от Русия и Беларус, но няма да се отнасят до транзита през ЕС от двете страни към други държави.

Промените ще влязат в сила от 1 юли.


По данни на Съвет на ЕС вносът на зърно от Русия се е увеличил значително след руското нападение срещу Украйна преди две години. Русия остава сравнително малък доставчик на зърно за пазара на ЕС, но е водещ световен производител и износител.

Русия може да пренасочи значителни количества зърно към ЕС, за да наводни пазара. Има доказателства, че Русия незаконно присвоява големи количества зърно в завзетите части от Украйна и ги изнася като "свои", уточняват от Съветът на ЕС, цитирани от БТА.

Решението от 30 май е взето по предложение на Европейската комисия, представено през март.