Разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) у нас продължава, стана ясно от документи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Спасителен план за свиневъдството - с нови биомерки

Само за един ден вчера, 12 септември, ветеринарните власти обявиха едно ново огнище на опасната инфекция в заден двор в плевенското село Гиген, както и два нови случая при диви свине в Плевенско и във Видинско.

Изпълнителният директор на БАБХ издаде заповед за първично възникнало огнище на АЧС в лично стопанство в село Гиген, община Гулянци, област Плевен. В двора са отглеждани две прасета. Състоянието им е накарало техния стопанин да се усъмни, че животните са заразени.

Заради новото огнище е разпоредено принудително умъртвяване на всички домашни свине, отглеждани в дворовете в най-близките седем села.

Четири от тях са в община Гулянци – Брест, Дъбовене, Загражден и Искър, а другите три са в община Долна Митрополия – Байкал, Крушовене и Славовица.

Два нови случая на Африканска чума са потвърдени при диви свине. В единия случай дивото прасе е намерено в землището на община Кула, област Видин с географски координати N 43.848598, E 22.580985. 

Другият случай е в землището на община Долна Митрополия, област Плевен, с географски координати N 43.537778, E 24.648889.

Около двете места са определени инфектирани зони с радиус 8 км (площ 200 кв. км), като достъпът до тях е ограничен. 

Преди ден земеделският министър Десислава Танева изрази надежда, че заразата от АЧС затихва.

По време на 14-ата годишна среща на Постоянната експертна група за АЧС в Европа тази седмица в София експерти от 34 страни обсъдиха действията срещу разпространението на заразата.

БАБХ: „Те бяха категорични, че строгите мерки за биосигурност при домашни и диви свине, бързо умъртвяване на болни животни и на прасета в риск, както и недопускане на изключения от законодателството са основните и единствени мерки за борба със заболяването. Мерките са базирани на последните научни и технически проучвания за болестта и всички държави се задължават да ги изпълняват."

Участниците във форума в София подчертали, че АЧС е сериозна заплаха за икономическия сектор в глобален мащаб, тъй като за нея ваксина няма.

Резултатите от проведените дискусии ще бъдат включени в изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на АЧС в световен мащаб.

Всички новини по темата вижте ТУК.