През последните няколко дни са констатирани нови огнища на болестта Син език. През последните дни няколко селскостопански животни са умрели в област Бургас, има съмнения на огнища на заболяването и в област Шумен. В Област Бургас има умрели животни в Царево, Малко Търново и Средец.

 

Опасността болестта да се разпространи в цялата област е реална, защото времето в момента е благоприятно за приносителите на заболяването – комарите.

[news] Към момента не се налага умъртвяване на животни, тъй като щамът в областта не е смъртоносен, поясни началникът на Областната дирекция по безопасност на храните Петър Пачев, цитиран от БНР.  От Агенцията по храните ще започнат до няколко дни да обработват с препарат срещу комари населените места, където има заболели животни.

 

Фермер.БГ припомня, че бяха разпоредени превантивни мерки срещу Син език – пашата на животните, транспортирането на животни, както и пазарите на живи животни в цялата страна. В област Шумен все още не е ясно дали има огнище на Син език. Има съмнения за болни животни, но все още не са готови изпратените в референтните лаборатории проби от Върбица и Риш, където има болни животни.

 

До момента има официално потвърждение за наличие на огнища на Син език в няколко общини - Хасково, Кърджали, Смолян, Бургас и Ямбол. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщават, че в момента от Син език е обхваната една трета от страната, но прогнозата е, че до десетина дни може да бъде обхване цялата страна.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!