От понеделник, 22 март, в сила влизат противоепидемични мерки за всички пазари, базари и тържища на територията на цялата страна, обяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Всички неопаковани храни трябва да имат етикети

Съгласно заповед на здравното министврство, която предстои да се публикува, движението на хората по пазарите и тържищата у нас ще се осъществява еднопосочно и с отстояние един от друг не по-малко от метър и половина.

Задължително е и използването на маски за лице от клиенти и търговци, които плътно да покриват носа и устата. Организаторите и ръководството на всички такива обекти ще трябва да осигурят на клиентите дезинфектант на входовете на пазарните площи.

Предвижда се новите мерки да важат за период от десет дни.

Преди седмица тези противоепидемични мерки бяха въведени на регионално ниво в отделни области на страната.  Властите в София, Велико Търново, Добрич, Мездра и Сливен на база заболяемостта на населението трябваше да организират движението по пазарите си още тогава.

Предвид високия ръст на положителните проби, заетостта на болничните легла и увеличения брой смъртни случаи, обявените днес национални антиковид мерки засягат и всички пазари в страната.