Агенцията по безопасност на храните ще взема повторни кръвни проби за наличие на бруцелоза сред животните в град Рила. Това ще се случи в приода 23 - 25 септември, съобщи за Фокус д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните.

„Това ще бъде поредно изследване на всички животни, показали отрицателен резултат, сега тях ще ги подложим на второ изследване. След инкубационен период от 42 до 45 дни, започваме повторно изследване на всички възприемчиви животни в заразените селища. Очакваме да няма нови случаи, но е възможно и да имаме такива. Всички животни с положителен резултат ще бъдат убивани, мерките ще ги прилагаме докато се установят два последователни отрицателни резултата в заразените селища при едни и същи животни”, обясни д-р Гъгнев.

Броят на животните с установена зараза при първото изследване е: 181 кози, четири говеда, единадесет овце и девет кучета. Всички тези животни са умъртвени по хуманен начин и са транспортирани до екарисажа в град Шумен за обезвреждане.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!