Свинекомплексът край добричкото село Козлодуйци ще инвестира в нови технологии за производство на биогаз, топло- и електроенергия. Капацитетът на фермата е 120 000 животни и това я прави най-голямото стопанство за свине у нас.

Директни плащания: С 352 млн. евро повече получават фермерите за 7 години

Новите инсталации ще оползотворят ефективно произведения биогаз, който се отделя при ферментация на биомасата, е посочено в инвестиционното предложение. Процесът на разлагане ще се извършва под въздействието на метанови бактерии в безкислородна среда. Този биогаз по състав, свойства и използване е близък до природния газ. Полученият биогаз ще се подава към когенератор и така ще се преобразува в използваема електро- и топлоенергия. 

Реализацията на инвестиционното предложение няма да окаже отрицателно въздействие върху природните местообитания, животинските популации и растителните видове и няма нужда от ОВОС, се посочва в окончателното решение на РИОСВ – Варна, което излезе преди броени дни.  

Чрез въвеждане на новите инсталации ще се подобри технологията за преработка на торовите маси чрез анаеробно разлагане в биореактор. В него те ще престояват 31 дни, което ще замени протичащата сега предимно аеробна ферментация в торохранилище от 180 дни. С 30 % ще се подобри качеството на ферментация. Съответно ще се извършва и по-пълна и бърза ферментация на твърдата фракция – в херметически затворен биореактор без отделяне на вредни емисии. Чрез втора центрофуга ще се разделят твърдата и течната фракция. 

Всичко това ще доведе до два пъти по-малък брой резервоари за течен тор и така ще се намалят отделяните миризми. Освен това се подобрява качеството и съхранението на твърд биотор в торохранилището. Съответно земеделските производители ще получат по-качествен продукт за оползотворяване на полето при отглежданите култури. С въвеждането на иновативната инсталация ще се стигне до краен продукт с по-лесна и усвоима от растенията форма на азот и респективно ще има по-малко замърсяване на почви и води.