Африканската чума по свинете (АЧС), която се разпространи масово в Азия – регионът, където се произвежда най-много свинско месо, провокира сериозен дефицит на продукцията на пазара. Тази ситуация на световната арена стимулира интензивното развитие на отрасъла в страни, свободни от АЧС, и доведе до появата на нови играчи на международния пазар. Така през тази година Колумбия за първи път изнесе свинско месо за трети страни, пише meat-inform.com. 

Чакат се резултатите от дивото прасе, изхвърлено от морето на плажа в Балчик

След преговори, продължили половин година, Колумбия ще изпрати първата пратка месо (25 тона) в Ангола. В момента колумбийските власти подготвят документацията и водят преговори за износ на свинско месо в още няколко страни, сред които Китай, Хонконг, Виетнам, Сингапур, Филипини, Индонезия, Гватемала и Еквадор.

Трябва да се отбележи, че 2019-а година бе най-продуктивната в историята на свиневъдния сектор в Колумбия. За първите 8 месеца на тази година производството на свинско месо възлиза на 289,3 хил. тона, което е с 10,9% повече, сравнено с показателя година по-рано. 

Миналата година страната е произвела 410,3 хил. тона свинско месо. 

Колкото до производствената стойност на отрасъла, миналата година тя е била 2,6 млрд. долара. С други думи, възлиза на 1,4% от оборота в селското стопанство и 4,8% от оборота в животновъдството. 

У нас ситуацията е далеч от тази розова картинка. Заради появата на нови огнища за вируса, властите планират да удължат ловния сезон. Предстоят срещи с браншовите организации в сектор "Животновъдство". По думите на министър Десислава Танева предстои да бъдат отстреляни близо 82 хил. диви свине. Депопулацията цели да се понижи рискът от допълнително разпространяване на болестта.