С новите хедери VARIO, CERIO и MAXFLEX фирма CLAAS вече предоставя своите иновационни хедери от мощностния клас на LEXION и на малки и средни селскостопански предприятия. Освен това за хедери с работна ширина 10,50 м и 12,30 м CLAAS представи и двуосова транспортна количка с управляема задна ос.
 
Миналата година CLAAS представиха на пазара с моделите VARIO 930 / 770 и CERIO 930 / 770 две нови поколения хедери с интересни технически нововъведения – първоначално с работни ширини 9,30 м и 7,70 м за сериите комбайни LEXION и TUCANO. Съществени техни характеристики са: 700 мм променлива дължина на масата на хедера, удобна смяна от вършеене на жито към рапица, по-голям захранващ шнек и по-добра видимост от кабината към масата на хедера. Сега вече CLAAS предлагат тези предимства и за средни и малки селскостопански предприятия, както и предприятия за селскостопански услуги, и ги въвежда с новите модели VARIO и CERIO с работна ширина, по-малка от 7,7 м за LEXION, TUCANO и AVERO.
 
4 нови хедера VARIO
Благодарение на безстепенната променяща се между -10 см до +60 см маса на хедера и интегрирани стоманени ламарини за рапица, хедерите VARIO позволяват удобно преминаване от жито към рапица само за няколко минути. След поставяне на ножовете за рапица автоматично се активира хидравличната помпа за задвижване на страничните ножове. Крайните позиции на масата и мотовилото автоматично се предават от хедера към комбайна. Дори с монтирано оборудване за рапица, масата предлага още 15 см дължина на изместване, за да може да се реагира на жътвените условия. Хедерната маса се обслужва лесно и бързо директно от лоста за управление в кабината. По този начин водачът по всяко време може да реагира бързо на всяка промяна в състоянието на насажденията. С новите четири хедера VARIO 680 / 620 / 560 / 500 CLAAS предоставя тези предимства и на мощностните класове на LEXION 600, TUCANO 500, 400, 300 и AVERO 240 и 160.
 
 
Три нови хедера CERIO
Освен това за LEXION, TUCANO и AVERO сега CLAAS предлага три нови стандартни хедера: CERIO 680 / 620 / 560. Цялата рамка, захранващият шнек, предавките и мотовилото на хедерите CERIO са еднакви с тези на серията VARIO. Освен това хедерите CERIO разполагат с автоматична позиция на паркиране на мотовилото и възможност да се регулира дължината на масата. Тя може ръчно да се настройва на хедера на пет позиции межди -10 см и +10 см. По този начин и хедерът CERIO може да се настрои към съответните жътвени условия. Защото оптимизирането на мощността при прибирането на реколтата започва още при хедера. Едно равномерно подаване води до повишена производителност с до 10%.
 
Четири нови хедера MAXFLEX
Перфектната жътва започва с перфектно рязане. Това важи особено за бобови растения като соя, грах и леща, при които шушулките растат в непосредствена близост до земята. За жътва без загуби е необходимо да се жъне почти до повърхността на почвата. Хедерът MAXFLEX на CLAAS, благодарение на своето подвижно водене на ножодържача, автоматично се напасва и към най-малките неравности на почвата като по този начин предотвратява отлагане на почва и замърсяване на ножовете.  До сега MAXFLEX се предлагаше само за LEXION с работна широчина 12,00 м и 10,50 м. С четирите нови хедера MAXFLEX 930 / 770 / 620 / 560 CLAAS представя подвижни ножодържачи до 180 мм вече и с работни широчини между 9,30 м и 5,60 м. Заедно с преместването ъгъла на срязване на захранващия канал, по този начин могат да бъдат избегнати, дори при лоши жътвени условия, загуби при поемането по цялата работна дължина. Делителите също са подвижни и могат да следват терена. По време на работа шейните под режещия механизъм са в постоянен контакт с почвата. Тяхната кръгла форма се грижи за оптимална норма при всеки ъгъл на рязане. MAXFLEX хедерите са не само адаптивни, а и с многостранно приложение. За работа в зърнени култури масата на хедера може да се заключва механично или алтернативно хидравлично. Допълнително под хедера се монтират копирни сензори за автоматично регулиране височината на рязане. По този начин MAXFLEX е готов за работа в зърнени култури и може да се използва като стандартен хедер CERIO.
 
Нова двуосова транспортна количка с управляема задна ос
При жътвата на зърнени култури времето е ценно и трябва да се бърза –  на полето, на пътя, както и при прехода към други площи. По шосе големите хедери трябва да се транспортират безопасно, налага се да се преместват в тесни пространства и да се товарят и разтоварват лесно. Затова за хедери с работна ширина 10,50 м и 12,30 м CLAAS предлага нова двуосова транспортна количка с управление на четирите колела, която се отличава преди всичко с подобрени характеристики на следване и стабилно движение при завои. Предната ос е подвижна и може да се напасва към неравностите на пътя. Чрез монтиране на специални опори на нея може да се транспортират без проблем и хедери SUNSPEED, CONSPEED и CONSPEED LINEAR. Същото важи за хедери с ножове за рапица. Ножовете за рапица могат да се съхраняват в транспортната кутия на количката и да са винаги под ръка. Новата транспортна количка може да се достави по избор с 25 км/ч или 40 км/ч, със или без спирачка, с къс или дълъг тегличен прът. Опционално на разположение има резервни гуми, лампа за кръгово осветяване, LED осветление и контурно осветяване.
 
Новите хедери VARIO, CERIO и MAXFLEX, както и всички продукти на CLAAS, може да намерите при официалния вносител на марката за България фирма Рапид КБ ООД, тел. 02/400-80-10, www.claas.bg

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!