За картофите тази година наистина не е добра, показват най-новите данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

 

Тодор Джиков: Ядем скъпи картофи

 

Ниските цени и останалата неизкупена стока миналата година разочароваха част от стопаните и тази пролет площите, засадени с картофи, намаляха с 10% до 103 962 декара. За спада допринесе и неблагоприятното време.

 

Пролетта беше студена и дъждовна, а силното засушаване от юли намали средните добиви в редица райони на страната. Допълнителни проблеми възникнаха за стопаните с развитието на болести и неприятели.

 

Производителите на картофи у нас прибраха тази година общо 140 127 тона продукция, като спадът е с близо 17%. Експертите отчитат и понижение на средния добив – с 8% до 1 348 кг/декар.

 

Годишното потребление на картофи у нас е около 300 хил. Тона. Новата реколта покрива едва половината от него, останалото се осигурява от внос. Ситуацията на пазара е довела до повишение на изкупните цени с 19% на годишна база - от 0,57 лв./кг на 0,68 лв./кг. Само през последната седмица поскъпването е с близо 10%.