Слухове за предстоящи сътресения на зърнения пазар в Черноморския регион предизвикаха противоречиви движения на цените на хлебната пшеница, но у нас тенденцията е еднозначно към повишение.
 
 
Несигурността на пазара се подхранва главно от събитията в най-големия производител и износител на пшеница в региона – Русия. Федералните власти там предприеха масирани проверки на зърнените площадки, складове и южни пристанища, като има реална опасност някои от тях да бъдат затворени. Това поражда опасения за намаляване на възможностите за износ на зърно от Русия и сътресения при цените, стана ясно от анализ на изследователския център „СовЕкон“.
 
Изкупната цена на хлебната пшеница у нас е стабилна, като на годишна база се е увеличила с 25% - от 272 лв./тон на 340 лв. на тон, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) към 31 октомври.
 
За фуражната пшеница повишението на годишна база е от 257 лв./тон на 318 лв./тон или с близо 24%. Най-голямо е поскъпването при ечемика. Неговата изкупна цена е скочила за година с 39% до 348 лв./тон, като само през последната седмица увеличението е с 50 лв. или със 17%. Царевицата запазва миналогодишната си стойност от 258 лв./тон, а при слънчогледа има спад с 4% на годишна база до 528 лв./тон по данни към 31 октомври тази година.
 

Износът на българско хлебно зърно намаля с 20% на годишна база

Общият износ на пшеница през Пристанище Варна за периода от началото на пазарната 2018/19 година до момента е 1,085 млн. тона, като 37 400 тона от тях са експортирани през последната седмица. Общото количество е с 20,1% по-малко от отчетено преди година. 
 
„При експорта на ечемик и рапица през порт Варна също е налице намаление на годишна база – съответно с 84,3% и 21,7%, като през последната седмица не са преминавали товари с двете култури“, посочват експертите на министерството. 
 
През последната седмица през Пристанище Варна са изнесени 32 400 тона царевица. Така общият износ от началото на настоящия пазарен сезон изпреварва с 1,5% миналогодишния. От началото на пазарната 2018/19 година до 4 ноември през порта не е реализиран износ на слънчоглед, при отчетени 84 300 тона година по-рано. 
 
Пристанище Варна формира през последните години около 50% от общия експорт на пшеница и царевица и около 30% от този на ечемик, слънчоглед и рапица, уточняват от МЗХГ.