Международния съвет по зърното ( IGC ) обнови прогнозата си за количествата зърно, което България ще прибере през този сезон. В публикация на анализаторите се посочва, че след падналите дъждове и стабилизирането на времето зърнопроизводителите се очаква да ожънат тази година 4,8 млн.тона зърно, при 5 млн.тона през 2013-а.

 

Не малка част от масивите с пшеница са засегнати от валежите посочват още от IGC, като добавят, че въпреки тежките условия за жътва вече са реколтирани близо 70% от засетите земеделски блокове.

 

Анализатори очакват силен експорт на зърно от България през месец Септември, за когато се прогнозира ръст на цената с до 10-12%. Като цяло страните производители на зърно - България, Румъния и Украйна очакват повишение на цените на зърното.

 

Най-големият вносител на зърно от Европа - Египет, за поредна година сключи сделка за покупка на зърно от България и Румъния. Новият договор за доставки в периода 11-20-и Август 2014 е за 240 000 тона пшеница.

 

Към момента крупни търговци от Египет осъществяват сделките с големи търговски компании от България и Румъния, тъй като те им гарантират износа към Северна Африка на големи количества зърно.

 

Миналата година Египет закупи 60 000 тона пшеница от Румъния, голяма част от която беше внос от България. Цената на тон пшеница тогава бе договорена на $300.23 C&F, при което сумата без транспортни разходи е $280.73, а разходите на транспорт за всеки тон възлизат на $19.50.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!