Продължаваме рубриката на Агри.БГ, в която даваме примери за над 30 консервационни практики, които стопаните могат да прилагат, за да бъдат по-успешно и “по-зелени”, спрямо изискванията на ЕС и идеята на въглеродното земеделие.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

В първите две части ви разказахме за по четири практики, които Службата за опазване на природните ресурси в САЩ препоръчва на своите земеделци. Продължаваме темата с нова порция от четири практики, приложими и у нас. 

Системи за пасивна защита

 

Затворените структури от полиетилен, поликарбонат, пластмаса или плат, които се използват за покриване и защита на културите от слънце, вятър, прекомерни валежи или студ, спомагат за удължаване на вегетационния сезон по екологичен начин.

Тази практика се прилага само за култури, отглеждани естествено в почвения профил, т.е системата е подходяща предимно за овощни и ягодоплодни растения.

Комбинираната система за защита се изпълнява по същия начин като стандартната система за защита от градушка, като се добавя допълнително надлъжно въже за монтаж на полиетиленовото фолио. Стоманобетоновите колове са с увеличено сечение и се добавят котви в полето за допълнително укрепване на фолиото срещу действието на вятъра.

Съществуват и тунелни конструкции с покритие от полиетилен за защита от дъжд. Този тип конструкция може да се изпълни в олекотен вариант, при който полиетиленът се монтира през пролетта и се прибира есента, както и да се изпълни с механизъм за събиране на полиетилена на билото посредством ролки и манивела в началото на реда. Основното предимство на този тип система е бързото покриване в случай на дъжд или опасност от слана.

Съхранение на оборския тор

 

Съоръженията за съхранение на отпадъци и оборски тор са изключително подходящи и необходими за фермерите.

Видът на структурата за съхранение на оборски тор зависи от животновъдната дейност, системата за управление на животинските отпадъци и планираното полево приложение. 

Опциите включват:
- надземни или подземни резервоари;
- ями под изолация;
- защитена бетонна плоча.

С какво помага?
Защитава качеството на водата, като предотвратява оттичането от животновъдните операции. Наличието на съоръжения за съхранение на оборския тор намаляват разходите за торове и намалява загубите на хранителни вещества, но също така и позволява полево приложение, когато условията са подходящи.

Управление на хранителните вещества

Управлението на хранителните вещества означава управление на количеството (нормата), източника, разположението (метод на приложение) и времето на хранителните вещества за растенията и промените в почвата. Тези стъпки намаляват потенциала на хранителните вещества да останат неизползвани и да се измият или да се инфилтрират във водните запаси. 

Източниците на хранителни вещества включват животинска тор, утайка и торове.

С какво това помага?
С няколко неща! На първо място - подобрява производството на култури чрез бюджетиране, доставяне и запазване на хранителни вещества. Освен това намалява входящите разходи.
Защитава качеството на водата, като предотвратява прекомерното приложение на търговски торове и животински тор. И не на последно място чрез една такава система се поддържа и подобрява физическото, химичното и биологичното състояние на почвата.

Управление на вредителите

Управлението на вредителите означава оценяване и използване на персонализирана система за намаляване на щетите за реколтата и околната среда от насекоми, плевели и болести.

“Разузнаването” или обследването на почвата помага да се определи вида на вредителите, етапа на развитие и увреждането на видовете, предназначени за защита. След това потенциалните щети се претеглят спрямо разходите за контрол. Ако контролът на вредителите е икономичен, тогава алтернативите се оценяват въз основа на разходите, резултатите и въздействието върху околната среда.

Как помага това?
Обследването и третирането на място, което знаете, че е застрашено от нападение на вредители може да спести много пари. Освен това качеството на водата се подобрява, когато се вземат предпазни мерки и доброто управление на вредителите намалява прекомерното приложение на химикали, използвани за контрол.