Нови 52 ветрогенератора ще бъдат монтирани на територията на община Каварна. Инвеститорът е “ AES Гео Енерджи”, съобщи кметът на с. Хаджи Димитър Йовчо Бончев. Паркът, който ще се казва “Свети Никола” ще бъде разположен в землищата на селата Българево, Свети Никола, Хаджи Димитър, Поручик Чунчево, поясни кметът.

Три ветроенергийни парка, който ще се издигнат в Каварна бяха тема на обществено обсъждане, което се проведе в крайморския град на 11 и 12 юли. В “Св. Никола” ще монтират 52 нови турбини от елитната марка “ Vestas V90 ”. Целият парк ще бъде с мощност над 156 MW , а всяка турбина – 3 MW . Произведената от проекта електроенергия ще бъде включена към националната електроразпределителна мрежа.

По време на общественото обсъждане е станало ясно, че специални радарни системи ще предупреждават за приближаващи птици. Турбините пък ще бъдат изцяло спирани по време на миграцията на пернатите.

Строежът ще започне октомври и паркът трябва да е готов до една година. Реализацията на ветроенергийния парк “Св. Никола” ще се отрази благотворно на инфраструктурата в района.

Конкретно за село Хаджи Димитър положителният момент ще бъде подобряване на връзката ни с курорт “Русалка”, каза Йовчо Бончев. Парцелите върху които ще се монтират турбините са закупени от инвеститора и вече са минали през оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/.

Предстои в района на Хаджи Димитър още две фирми да монтират ветрогенератори. Сега турбините край селището за 10. Очакванията са броят им да достигне 100, поясни кметът.