Субсидиите за глава добитък ще бъдат изплатени на млекопроизводителите най-рано през декември т.г., е признал неотдавна агроминистър Валери Цветанов. Други помощи, извън планираните в държавния бюджет за годината за сектора няма да се отпускат, информират и от Асоциацията на млекопроизводителите.

Оказва се, че субсидиите се бавят не заради липсата на действаща информационна система за идентификация на животните, а защото стопанската година в Европейския съюз започва от септември. Така първите помощи за нашите животновъди могат да бъдат отпуснати най-рано в края на 2009 год.

Чехия, Полша, Латвия, Унгария, Словакия и Словения планират да излязат с общо искане към Европейската комисия за предсрочно увеличаване на субсидиите. Това стана на протестен митинг в Прага миналата седмица. Според фермерите от тези страни те чувствително са ощетени с намалените субсидии в сравнение със старите страни-членки, които са и хем по-богати, хем получават и двойно повече субсидии от ЕС. Сред недоволните най-много са млекопроизводителите, които призовават за повишение на изкупните цени на млякото, но и от останалите сектори призовават за справедливо отношение на ОСП към всички. Влошава се и качеството на живот в селските райони, твърдят протестиращите.

И България е безспорно сред тези централноевропейски страни и нашите земеделски производители имат същите искания на изравняване на плащанията най-късно до 2013 год., надявайки се този процес реално да започне още през следващата година.
Но това реално казано е малко вероятно, защото големите “стари” като Франция и Великобритания не искат и да чуят за подобна крачка, стана ясно след сесията на Европейския парламент от 9 до 13 март в Страсбург, научиха медиите от евродепутата Петя Ставрева. Новите страни пък твърдо са решени да отстояват исканията си, че по време на финансова криза Евросъюзът трябва да осигури равнопоставеност на всички производители. Според мнението на чешкото председателство на съюза в тази ситуация важна роля за излизане от кризата ще играе вътрешният пазар на съюза. Именно той е инструментът, който ще помогне на ЕС да преодолее кризата.

Особено песимистичните политически анализатори и икономисти вече предсказват рухването на ЕС въз основа на рецесията и властите от страните от блока би трябвало най-малкото да се опитат да разсеят тези опасания на предстоящите срещи на високо равнище./Георги СТАНЧЕВ, Монтпрес