Преходната национална помощ е една от темите, които често коментираме, когато говорим за Общата селскостопанска политика (ОСП) особено за новия програмен период. След дълга и ожесточена дискусия на европейско ниво затова дали трябва схемата да бъде продължена, Съветът, ЕК и ЕП постигнаха съгласие.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

“Преходна национална помощ ще бъде продължена като схема и в новата ОСП, като все още обаче това е само проект. Идеята е тя да е с намаляващо финансиране до 2027 г., като пък е оставено на страните членки да решат коя да бъде референтната година, по която да се предоставя помощта”, коментира в уебинар на Агри.БГ Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

От Брюксел задават рамката, а именно референтната година не може да бъдепо-късно от 1 юни, 2018 г. - в момента тя е 2013 г. Именно тази година е и спряга на последните заседания с бранша.

“Но все пак трябва да се направят финансови разчети, защото едно е да видиш кои и колко са били производителите през 2018 г., а друго е през 2009 или пък която и да е друга година. Но нека да се кажем истината - това е много политически въпрос”, заключи Светлана Боянова.

Преходната национална помощ се прилага и през 2021 г. От подпомагането по схемата могат да се възползват както тютюнопроизводителите, така и животновъди. Референтната година, която се прилага в програмния период 2014-2020 г. и която важи и през 2021 г., е 28 февруари 2009 г.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.