Министерството на земеделието се съгласи да разгледа възможностите за прецизиране на подпомагането по Ковид мярката по линия на държавните помощи към производителите на винено грозде, които се подпомагат по СЕПП, доказали са реколта и реализация на продукцията. Това стана по време на среща на зам.-министър Стефан Бурджев с представители на сектора, на която присъства и инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителна дирекция по лозата и виното, съобщават от пресслужбата на ведомството.

Все повече фермери искат да прекратят договорите си по ПРСР

На срещата е обсъдено и подпомагането за лозарите по Стратегическия план 2023-2027. Представен е и обнародвания  Делегиран регламент (ЕС) 2022/467 на Комисията от 23 март 2022 година за предоставяне на извънредна помощ за приспособяване на производителите в селскостопанския сектор, включително производителите на винено грозде.  

С регламентa се предвижда предоставяне на финансова помощ в размер на 500 млн. евро, които да бъдат разпределени между всички държави членки за преодоляване на последствията от войната в Украйна. Те следва да разпределят помощта въз основа на обективни и недискриминационни критерии, които отчитат степента на смущенията на пазара в различните сектори.

Държавите членки са задължени да нотифицират до 30 юни описание на мерките, критериите, нивото на подпомагане, обосновката за разпределяне на помощта между различните сектори, предвиденото въздействие на мерките и методите за проверка, че то е постигнато.

Помощта трябва да бъде изплатена до 30 септември 2022 г., като може да бъде кумулирана с друга подкрепа, финансирана от ЕФГЗ и ЕЗФРСР. 

На срещата с лозаро-винарите е повдигнат въпрос и за възможностите за корекцията на размера на подпомагането по обвързаната подкрепа за десертно грозде. Обсъдени са и исканията за извънредно подпомагане за частично покриване на оборотните средства за извършваната дейност. Поставен бил също въпросът за отношенията с търговските вериги. Предстои да се проведе среща, на която ще бъдат обсъдени възможностите за насочване на подпомагане към сектора.