Ако търсите идеи за развитие на бизнеса си, погледнете какво става в чужбина. Например германската селскостопанска група BayWa стана стратегически инвеститор и партньор на компанията Kern Tec. Това е австрийски стартъп, който стои зад създаването на редица технологии, превръщащи костилките от сливи, череши, кайсии и праскови в суровина за хранителната индустрия, пише AgroXXI.

Нова бизнес ниша за животновъди набира популярност

Само в Европа всяка година се изхвърлят над половин милион тона кайсиеви, черешови, сливови и прасковени костилки.

Ако наистина искаме да направим нещо устойчиво за световната продоволствена сигурност, трябва да мислим нестандартно, казва Маркус Пьолингер, представител на компанията.

По думите му, иновационни подходи, като преработката на хранителни отпадъци, са пример за това, че днес технически е възможно да се произвеждат редица хранителни продукти по по-ресурсоефективен начин.

Семената от костилкови плодове са здравословен източник на ценни хранителни вещества, минерали и витамини. Съдържанието на протеин в тях е 25% - колкото в пуешки гърди. За разлика от птичето месо и дори бадемите, за реколтата от костилки не е необходимо да се заделя земеделска земя. Те са страничен продукт.

Kern Tec използва суровината за производството на масло и алтернативи на традиционното прясно мляко, кисело мляко и сладолед.

Обвивката на ядките също влиза в употреба. От нея се изработват различни опаковки - алтернатива на пластмасата.

Към днешна дата Kern Tec е преработила над 1000 тона костилки в производствената си база в Долна Австрия и е продала продукцията си на преработватели в цяла Европа.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Стар метод с кози и овце пази Барселона

България изглежда като оазис на фона на сушата в Европа

Air Tractor AT-802: Летящият трактор - готов и за пожари, и за войни