Миналата година ме посъветваха да сложа слама около младите фиданки, за да ги предпазя от студа. Струва ми се, че беше и полезно, но и вредно. Да, не измръзнаха, но кората на няколко от тях беше изядена от гризачи ниско долу и дръвчетата по-късно загинаха. Това разказа за Агри.БГ Свилен Стефанов, който има съвсем млада овощна градина.

Агропрогноза: Изпращаме ноември със студ и сняг

Самият той не е врял и кипял в отглеждането на плодни дръвчета и затова се опитва да събира информация от всички възможни източници.

„По принцип за зимата от студовете не трябва да са предпазени само корените, а и наземните части на младите фиданки. Именно в това е и шансът на младия овощар и тогава няма да има щети, нанесени от гризачи.

Първо, около стъблото на младата фиданка се прави термоизолиращо покритие от текстил или даже най-обикновена хартия – вестник, някакво тънко велпапе и т.н. После, за да не се допуска до тях да стигне гризач, е добре да се увие с някаква ситна мрежа. Ще свърши работа дори такава, каквато се слага за шпакловане на стена. Трябва обаче внимателно да се вкопае и да се привърже около растението. Тогава вече може да се сложи пласт слама около корените“, обяснява опитният овощар Георги Гешов. 

Зоната на корените може да се покрие със слой от стърготини от иглолистна дървесина. Препоръчително е пластът да е около десетина сантиметра. Трябва да се има предвид, че при гнилостния процес на стърготините бактериите поглъщат азота от почвата. Това обаче може да се компенсира още рано напролет, като се започне наторяване с амониева селитра или карбамид. 

Другият вариант е около младото дръвче да се наредят борови или смърчови клони, които е препоръчително да бъдат привързани към стъблото на растението, за да го пазят от гризачите, които доказано не обичат миризмата на иглолистни и бягат от нея.