Овцете от стадото на Ана Петрова и Тодор Димитров в Болярово отново са заплашени от унищожаване, но този път не заради чумата, а заради отнемане на регистрацията на животновъдния обект.
 
 
Това стана ясно от въпрос на народния представител Кристиан Вигенин към министър Румен Порожанов относно: „Преднамерен отказ на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да вземе втори проби за наличие на чума по дребните преживни животни от животновъден обект в село Болярово“.
 
Преди да зададе въпроса си, депутатът разказва какво се е случвало през последните три седмици със стопанството на Ани и Тодор, което в продължение на месеци беше блокирано от доброволци, за да не се допусне евтаназия на животните.
 
Според Кристиан Вигенин с писмо от 28 септември тази година собственикът на животновъдния обект в Болярово, в който през юли е регистрирана една положителна проба за болестта чума по дребните преживни животни, е поканил ОДБХ-Ямбол да бъдат взети втори проби от стадото.
 
„ОДБХ-Ямбол отказва да вземе втори проби, въпреки че настоява за това от юли насам. Няколко дни по-късно е издадена заповед за заличаване на животновъдния обект и ликвидиране на животните“, твърди депутатът.
 
 
По думите му ликвидирането на животните - този път не заради зараза, а заради отнемане на регистрацията на обекта, създава впечатление за целенасочено търсене на основания възможни грешки в подхода на БАБХ досега да бъдат окончателно прикрити.
 
Депутатът пита министър Румен Порожанов дали подкрепя решението на БАБХ/ОДБХ-Ямбол да откаже вземането на втори проби, които биха дали окончателен отговор на въпроса за съмненията за наличие на чума по дребните преживни животни в стадото.
 
„Имате ли намерение да предприемете стъпки за трайно решаване на проблема, включително за търсене на причините за влизането на заразата в България?“, допълва Кристиан Вигенин.
 
Програмата на парламентарния контрол предвижда министър Румен Порожанов да даде отговор на въпросите в пленарната зала на Народното събрание тази седмица.